Spitalul raional Orhei a reuşit să micşoreze cheltuielile pentru întreţineAdministraţia spitalului intenţionează să implementeze proiecte similare pentru alte două blocuri, cu sprijinul financiar al donatorilor străini şi cu susţinerea autorităţilor moldoveneşti, potrivit Info-Prim Neo.

Directorul spitalului, Elena Palanciuc, a declarat că studiul de fezabilitate s-a efectuat cu ajutorul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), iar cu sprijinul a mai mulţi finanţatori s-a reuşit implementarea unui şir de măsuri de eficienţă energetică: a fost schimbat acoperişul, au fost izolaţi termic pereţii blocului şi au fost schimbate geamurile. De asemenea, au fost înlocuite reţelele interne de apă, a fost montată o nouă instalaţie de încălzire, iar pe acoperişul blocului au fost instalate colectoare solare pentru generarea apei calde menajere. „Ne bucurăm că, datorită acestui proiect, am reuşit să facem economii considerabile la energie”, a notat Elena Palanciuc.

Şeful adjunct al Ambasadei Germaniei la Chişinău, Carsten Wilms, a declarat, în cadrul unei vizite la spitalul din Orhei, că eficienţa energetică este un factor important, care permite economisirea resurselor financiare.

Constantin Enciu, consultant în cadrul proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale” şi responsabil de proiectului implementat la spitalul din Orhei, a declarat că prima parte a investiţiilor a fost alocată pentru studiul de fezabilitate, schimbarea geamurile, restul banilor vor fi utilizaţi pentru instalarea unui sistem inteligent de monitorizare a consumului de energie. La fel, va fi alocată o finanţare suplimentară pentru a aplica aceleaşi măsuri şi la alte blocuri ale spitalului.

Proiectul a fost implementat cu sprijinul financiar al Fondului de Investiţii de Investiţii Sociale al Republicii Moldova, al Guvernul Germaniei, prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, cu susţinerea Companiei Naţionale de Asigurări Sociale şi a Consiliului raional Orhei. Valoarea totală a proiectului este de circa 35 de milioane de lei.