Sprijin din partea guvernului german regiunilor de dezvoltare ca răspuns la criza de urgență 

În cadrul unui pachet de asistență din partea Guvernului Germaniei, regiunile de dezvoltare Nord, Centru și UTA Găgăuzia continuă să crească capacitatea instituțiilor din regiuni de a planifica, adapta la realitate și coordona acțiuni în caz de situații de criză și urgență pe teritoriul Republicii Moldova. 

Astfel, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a achiziționat 12 generatoare electrice, 12 seturi de stingere a incendiilor și 360 de seturi de lenjerie de pat pentru municipiul Bălți și cele 11 consilii raionale ale Regiunii de Dezvoltare Nord. Membrii regiunii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD) și angajații ADR Nord au fost instruiți cum să comunice și ce măsuri trebuie luate în situații de urgență/excepționale. 

Pentru a dobândi mai multe cunoștințe și a face schimb de experiență cu colegii din alte țări în ceea ce privește gestionarea crizei de urgență, ADR Nord, împreună cu reprezentanți ai CRD Nord și ai societății civile au efectuat în perioada 17-20 octombrie 2022 o vizită de studiu la Brașov, România. 

ADR Găgăuzia a participat, de asemenea, la o vizită de studiu în octombrie, de data aceasta în Turcia. Reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale a UTA Găgăuzia, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Administrațiilor Publice Locale și angajații ADR Găgăuzia au învățat cele mai bune practici de la colegii turci și au dobândit abilități practice în organizarea răspunsului la apelurile de urgență. 

De asemenea, ADR Găgăuzia, împreună cu Comisia pentru Situații Excepționale a UAT Găgăuzia au finalizat programul de instruiri privind procedura de organizare a Protecției Civile la nivel regional și local. 

ADR Centru a elaborat un Ghid de comunicare pentru situații de criză destinat autorităților publice și a finalizat o serie de cursuri de prim ajutor și pregătire pentru dezastre și managementul situațiilor cu risc ridicat. De asemenea, au procurat echipamentul tehnic necesar pentru cinci centre de plasament din regiunea de dezvoltare Centru. 

Recent, un alt proiect de sprijinire a comunităților locale a fost inițiat de organizația societății civile (OSC) din Cahul, AO AZI. Inițiativa implementată va contribui la întărirea capacităților OSC-urilor din regiunea de dezvoltare Sud de a oferi informații imediate și pe termen mediu și sprijin psiho-social copiilor, fetelor/femeilor refugiate din Ucraina și găzduite în raioanele Cahul și Cantemir. 

Sprijinul pentru regiunile de dezvoltare este finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) prin proiectul GIZ „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).