Luni, 09 decembrie 2013, Ministerul Mediului a prezentat comunității donatorilor și autorităților publice locale Strategia națională de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2013-2027, aprobată prin HG nr. 248 din10.04.2013. Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului CO-WANDA cu susținerea financiară a Fondului Național Ecologic. 
CO WANDA 7

„Pe parcursul ultimilor ani, autoritățile publice, acordă din ce în ce mai multă importanță valorificării imensului potențial oferit de către partenerii internaționali de dezvoltare pentru elaborarea si implementarea politicilor publice, inclusiv în domeniul protecției mediului și în special în domeniul gestionării deșeurilor” – a specificat în alocuțiunea sa Gheorghe Șalaru, Ministrul Mediului.
Co Wanda 2

„Politica Guvernului Republicii Moldova în domeniul gestionării deșeurilor constă în dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor necesare pentru a proteja în mod adecvat mediul la nivel global, naţional şi local de efectele asociate cu managementul deşeurilor generate de cetăţeni, întreprinderi şi instituţii. Guvernul va stabili cadrul legal şi instituţional necesar pentru a sprijini alinierea treptată a practicilor noastre de gestionare a deşeurilor la cele ale Uniunii Europene. Prin intermediul unor parteneriate la nivel internaţional, naţional şi local, vom încuraja şi atrage nivelul necesar de investiţii pentru a permite dezvoltarea durabilă a sectorului, în conformitate cu necesităţile prioritare şi într-un ritm accesibil pentru societate” – se menționează în Strategie.

Este importantă colaborarea intersectorială în domeniul gestionării deșeurilor, astfel în 2012 a fost inițiată în cadrul Programului de cooperare transnaționala în Europa Centrală și de Est implementarea Proiectului „Convenția pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre (CO-WANDA)”, Moldova fiind reprezentată ca membru asociat de către Agenția de Dezvoltare Sud.
 MG 4846  MG 4852

Recent, în noiembrie 2013 echipa Ministerului Mediului, reprezentată de către Oficiul Prevenirea Poluării Mediului, a devenit partener al acestui proiect, implementat cu sprijinul financiar al Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat, ceea ce va asigura crearea unei platforme la nivel național de dezvoltarea și pregătire a acordului regional de gestionare a deșeurilor navale. Nouă naționalități colaborează în cadrul acestui proiect, împartășind  ideia comună privind modul de dezvoltare si îmbunătățire a unui sistem durabil. Consorțiul ghidat de Via Donau – Compania de căi navigabile din Austria, deține cunoștințe în domeniul navigației interioare, protecției mediului si prevenirii poluării, administrării portuare, ingineriei traficului, telematicii, dezvoltării regionale și afacerilor externe.
CO WANDA 5
Conferința, care a unit peste 50 de reprezentanți ai ministerelor de ramură, raioanelor, comunității donatorilor și organismelor internaționale din Moldova a oferit spațiu pentru discuții, încurajare și orientarea părților implicate în vederea atragerii nivelul necesar de investiţii pentru a permite dezvoltarea durabilă a sectorului de gestionare a deșeurilor, în conformitate cu direcțiile prioritare stabilite în Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova.