Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a participat astăzi, la  Conferința Națională privind Programele de Cooperare Transfrontalieră, ce s-a desfășurat la Chișinău, transmite Serviciul de presă al ministerului.

Oficialul a vorbit, în discursul de salut, despre rolul programelor de cooperare transfrontalieră în implementarea politicii de dezvoltare regională și soluționarea problemele regionale, precum și a subliniat oportunitățile de care pot beneficia autoritățile locale prin proiecte finanțate direct de Uniunea Europeană.

„Afirm cu certitudine că Programele de Cooperare Transfrontalieră sunt un instrument eficient de implementare a politicii de coeziune și încurajează participanții să depășească frontierele naționale și să gândească strategic la oportunitățile disponibile, iar obiectivul de dezvoltare economică şi socială a regiunilor transfrontaliere poate fi atins. Or, scopul Programelor este de a mobiliza noi proiecte și inițiative, creând un sentiment de responsabilitate comună”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în discursul de salut.

Totodată, ministrul a mulțumit pentru suportul continuu acordat de Uniunea Europeană în procesul implementării inițiativelor desfășurate în cadrul Programelor de Cooperare Transfrontalieră, în special partenerului Proiectului „Dunărea Unește” și Agenției Austriece de Dezvoltare, cu suportul căreia, pe parcursul ultimilor doi ani, a devenit posibilă promovarea activă a acestor Programe.

În cadrul Conferinței, au fost abordate concluziile programelor din perioada 2007-2013, lansarea noilor Programe, în perioada următoare, cerințele acestor programe noi, precum și s-a discutat despre extinderea conlucrării dintre organizațiile și instituțiile  active.

„Este  necesar să ne concentrăm asupra implementării unor proiecte strategice, cu impact puternic regional, al căror succes să poată fi transpus în modele de cooperare similare. De asemenea, este important să preluăm bunele practici de la statele vecine cu privire la valorificarea oportunităților de utilizare în mod inteligent și eficient a fondurilor oferite de UE”, a precizat ministrul Vasile Bîtca , în cadrul discuțiilor.

Participanții au conchis că evenimentul a constituit o platformă de comunicare eficientă dintre potențialii aplicanți la nivel central și local, iar parteneriatele vor contribui la o dezvoltare durabilă.