Miercuri, 23 noiembrie 2022 în orașul Edineț a fost inaugurată rețeaua de apeduct reabilitată și extinsă.  Locuitorii orașului Edineț au fost asigurați cu servicii calitative de alimentare cu apă grație proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi eficiența energetică în clădirile publice” finanțat de Uniunea Europeană (UE) și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

La evenimentul de inaugurare au participat prim-ministra Republicii Moldova, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentantul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, conducerea ADR Nord, reprezentanți ai Agenției de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ), autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, locuitori ai orașului Edineț, precum și reprezentanți ai societății civile.

Datorită acestui proiect, la Edineț a fost reabilitată și extinsă o rețea de 34 km de apeduct, care, prin cele 2.778 de conexiuni, asigură cu apă potabilă 18.235 de locuitori ai orașului, fără întreruperi.

Valoarea totală a proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț” este de circa 3,1 mil. Euro, dintre care aprox. 2,7 mil. Euro – oferiți cu titlu nerambursabil de Uniunea Europeană, și 410 000 Euro – cofinanțarea Primăriei municipiului Edineț.

Totodată, cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), ÎM „Apă-Canal Edineț” a beneficiat de un suport financiar în valoare de 34.000 Euro, care include: un laborator dotat cu echipament pentru monitorizarea calității apei, echipament pentru detectarea scurgerilor de apă, personal dotat cu îmbrăcăminte și echipamente de protecție. Specialiștii ÎM au fost instruiți cum să gestioneze diverse aspecte legate de managementul calității, planificarea afacerii, relații cu clienții și extinderea în continuare a serviciilor către comunele învecinate.

Lucrările de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț au fost realizate, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, de Agenția de Dezvoltare Regională Nord în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39.8 milioane Euro.