În satul Todirești, raionul Ungheni, va fi construit un depozit regional, destinat stocării deşeurilor menajere. Gunoiul va fi adus din raionale Ungheni, Nisporeni și Călărași.

Cel puțin, aceasta ar fi fost decizia pînă nu demult. Pe19 august, Consiliul local Todirești a decis alocarea unui teren de aproximativ 20 de hectare în acest scop.

”Cei nouă membri ai consiliului local Todirești, prezenţi la şedinţă, au votat pentru alocarea acestui teren în vederea amenajării aici a unui depozit modern al deșeurilor menajere. La ședința respectivă au participat și mai mulți localnici, care s-au arătat mulțumiți de decizia aleșilor lor. Ei  au salutat inițiativa de a construi un depozit, ceea ce va duce la lichidarea gunoiștilor neautorizate și la scăderea numărului de îmbolnăviri în rîndul populației”, se arată într-un comunicat al Agenției de Dezvoltare Centru.

”Cel mai probabil, acest depozit nu va fi construit la Todirești”, a declarat pentru ”Expresul”, la  13 zile de la acea decizie, primarul Victor Baltag. Dînsul susține că la fața locului s-a deplasat o comisie de specialitate, care a ajuns la concluzia că terenul respectiv nu corespunde tuturor parametrilor necesari.

Am contactat-o pe Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni, pentru a ne oferi mai multe informații la subiect. ”Nu cunosc amănunte despre comisiile în cauză”, ne-a spus dînsa, după care a subliniat: ”Dacă nu va fi construit la Todirești, atunci va trebui să căutăm alte terenuri. Ar fi o greșeală dacă am rata un asemenea proiect”.

Oficialul a explicat și de ce susține proiectul respectiv: ”Vom avea doar de cîștigat. Un atare proiect va atrage după sine și reabilitarea drumurilor de acces, și analize efectuate mai frecvent ale mediului, dar și multe alte beneficii”.

Președinta raionului este pentru construcția unui depozit regional de deșeuri în Ungheni, pentru că, în așa mod, va fi soluționată și problema deșeurilor din localitățile raionului. ”Știm care este situația în ceea ce privește stocarea deșeurilor la ora actuală – la fiecare margine de drum putem întîlni cîte o gunoiște neautorizată. Odată cu amenajarera unui deposit de deșeuri, situația va fi cu totul alta”, a conchisLudmila Guzun.

Și președintele raionului Călărași, Sergiu Artene, salută această inițiativă. Dînsul este convins că, odată cu construcția unui astfel de depozit, va fi rezolvată problema deșeurilor. ”La Călărași nu avem posibilitatea să construim un asemenea deposit, pentru că nu dispunem de un teren atît de mare cît ar fi necesar”, susține președintele, după care adaugă: ”Cred că Ungheniul este cea mai bună variantă, deoarece se află la mijloc, între Călărași și Nisporeni”.

În ceea ce privește cheltuielile de transportare, Sergiu Artene susține că nu va fi o problemă, pentru că nu vor fi chiar atît de mari. ”În locul gunoiștii neautrorizate, pe care o avem aici, în raionul Călărași, vor fi instalate niște buncăre cu o capacitate foarte mare. Acestea nu vor fi transportate în fiecare zi, ci la o anumită perioadă, așa că vor fi ușor de suportat cheltuielile ce se impun”, a mai spus dînsul.

Și președintele raionului Nisporeni, Ion Artene, s-a declarat pentru construcția depozitului la Ungheni. ”Al nostrum, de la Nisporeni, are o capacitate mică, de aceea cred că ar fi bine să se construiască un depozit regional”, a explicat dînsul.

Și totuși, de ce la Ungheni?

”Pentru că Ungheniul este cel mai mare producător de deșeuri, este un oraș mare din punct de vedere economic, dar și pentru că infrastructura este mai dezvoltată”, ne-a explicat Ludmila Guzun.

Ideea creării unul astfel de depozit a fost preluată din România, în urma unei vizite de studiu în domeniul gestionării deșeurilor a reprezentanților autorităţilor publice locale din raionale Ungheni, Nisporeni și Călărași, precum şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Mediului şi Agenției de Dezvoltare Regională Centru.

Deocamdată, nu se cunoaște nici cînd va începe construcția unui atare depozit și nici cînd va fi finalizată.