Reconstrucția rețelelor termice exterioare și instalarea punctelor termice individuale pentru Spitalul Raional Orhei decurge conform planului de execuție a lucrărilor agreat de toate părțile implicate în implementarea proiectului. Acest lucru s-a constatat după ce ieri, 27 mai curent, a specialiștii ADR Centru și consultantul GIZ pentru Eficiență Energetică, au întreprins o vizită de monitorizare la proiectul „Îmbunătățirea eficienței energetice la spitalul regional Orhei”.

La această ședință de lucru au mai participat reprezentanții Spitalului raional Orhei, Consiliului raional Orhei, responsabilul tehnic și dirigintele de șantier.

Cei prezenți s-au întrunit pentru a discuta despre lucrările care sînt necesare să fie executate ulterior și au constatat că pînă la moment antreprenorii au respectat planul de activitate privind implemementarea proiectului.

„Îmbunătățirea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei” a fost inițiat de ADR Centru în anul 2012 cu spijinul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Graţie proiectelor implementate în ultimii ani, Spitalul Raional din Orhei a reuşit să devină un model de eficienţă energetică pentru toate clădirile publice din Regiunea Centru, dar și din întreaga țară. Dincolo de faptul că se fac  anual economii importante, spitalul a devenit mai atractiv pentru pacienţii din alte raioane. Deşi spitalul este numit raional, impactul proiectului este unul regional. Instituţia medicală este considerată un model de management energetic şi reuşeşte să atragă pacienţi din alte trei raioane vecine: Şoldăneşti, Rezina şi Teleneşti.

Menționăm că în perioada 2010-2015 Guvernul German a alocat proiectului pilot de la Spitalul Raional Orhei total 16,936 mil Lei din care au fost valorificate pînă în prezent  7,295 mil Lei, ceilalți urmează să fie valorificați pînă la sfîrșitul acestui an.