În perioada 29-30 martie, Daniel McCormack, consilier responsabil pentru Republica Moldova în cadrul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ); Ulrich Kleppmann, șeful departamentului cooperare și dezvoltare economică din cadrul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova și Philipp Johannsen, directorul de ţară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ); precum și managerii proiectelor implementate de GIZ au efectuat o vizită de informare în Regiunea de Nord a țării. Scopul vizitei a fost unul de documentare cu privire la statutul și perspectivele de cooperare și implementare a proiectelor finanțate cu suportul GIZ și a băncii germane KfW.

În prima parte a zilei de 29 martie delegația a vizitat proiectul „Gestionarea Resurselor de Apă pe Nistru”, inclusiv a efectuat o vizită de studiu la vechea stația de epurare a apelor uzate din Dubăsari.

În partea a doua a zilei, delegația s-a întrunit cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. În cadrul acestei vizite s-a discutat despre proiectele de dezvoltare regională realizate la nordul Moldovei cu suportul GIZ. De asemenea, în cadrul întrunirii s-a discutat despre evoluțiile, provocările și potențialul de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Nord. Un subiect aparte pe agenda de discuții a fost cooperarea dintre ADR Nord și proiectul implemntat de GIZ – „Modernizarea Serviciilor Publice locale în Republica Moldova” (MSPL). În acest context, participanții la discuții au menționat că scopul și misiunea proiectului MSPL de mai departe este să îmbunătățească serviciile locale din satele și orașele Republicii Moldova prin promovarea politicii de dezvoltare regională.

Daniel McCormack, consilier responsabil pentru Republica Moldova în cadrul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ): „Una din sarcinile noastre cele mai importante este să contribuim la dezvoltarea regională a Republicii Moldova, iar proiectul MSPL, gestionat de GIZ, este proiectul nostru de bază în acest sens… Unul din obiectivele principale ale colaborării noastre tehnice este anume consolidarea potențialului la nivel de regiune”.

Ion Bodrug, director ADR Nord: „Suntem, într-adevăr, la o etapă nouă de colaborare cu proiectul MSPL. Etapa de proiecte-pilot, pe care anii trecuți le-am implementat, a fost o etapă foarte importantă în care am acumulat multă experiență. Sunt convins că eforturile noastre comune vor da rezultate pe termen lung”.

Ulterior, în aceeași zi, delegația a avut o ședință de lucru cu membrii Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, filiala Bălți, unde au discutat despre activitățile care au fost desfășurate în cadrul proiectului GIZ, „Reforma structurală în învățământul profesional tehnic”, iar spre sfârșitul zilei au efectuat o vizită de documentare la compania „Sarob Production SRL” din Bălți, care a beneficiat de suport prin intermediul proiectului GIZ „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”.

În a doua zi a vizitei – 30 martie 2017 – delegația oficială a vizitat proiectele implementate în orașul Edineț în domeniul îmbunătățirii calității și eficienței serviciilor medicale și a modernizării orașului Edineț prin renovarea pavajului pe strada centrală și cele adiacente și instalarea iluminării stradale. O atenție aparte s-a atras asupra proiectului din Costești, raionul Rîșcani, „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani”, implementat de GIZ prin intermediul MSPL.

Nelu Grasu, primarul localității Costești a adus mulțumiri GIZ și Guvernului Germaniei pentru suportul acordat „în construcția sistemul de aprovizionare cu apă și canalizare în localitate a adus beneficii foarte mari pentru comunitatea din Costești. Serviiciile de apă și canalizare sunt niște necesități de bază, care trebuie să fie accesibile pentru fiecare… În urma construției apeductului și sistemului de canalizare, lumea revine în localitatea. Doar pe parcursul ultimilor 3-4 ani, au revenit mai mult de 15 familii înapoi în localitate”.

Delegația și-a încheiat vizita de două zile în orașul Călărași la proiectul realizat cu suportul băncii germane KfW care prevede construcția unei noi grădinițe de „tip casă pasivă”.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).