O delegație a Guvernului suedez formată din Martin Fredrikson, Ofițer de birou, Ministerul Afacerilor Externe al Suediei, Månstråle Dahlström, Secretarul doi, Ambasada Suediei, Chișinău, Henrik Huitfeldt, Consilier, Șef de cooperare pentru dezvoltare, Ambasada Suediei, Chișinău, Stefan Jansson, Consilier, Expert Senior Energie & Finanțe, Ambasada Suediei, Chișinău,  Andrei Darie, Coordonator Programe Naționale, Ambasada Suediei, Chișinău, a vizitat, astăzi, 28 februarie, Spitalului Regional Orhei.

Delegația a fost însoțită de reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Autorităților locale din raionul Orhei.

Oficialii suedezi și-au arătat interesați de procesul de implentare a proiectul-pilot „Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei” și în urma prezentării de către Elena Palanciuc, directorul Spitalului Regional Orhei,a datelor statistice, s-au convins de succesul acestui proiect. Alte  trei raioane beneficiază de serviciile acestui spital, astfel această instituție are un impact regional. La nivel de țară au fost determinate 10 regiuni de sănătate inclusiv Transnistria, iar fiecare regiune va avea spitalul său regional. Spitalul de la Orhei este unul din aceste spitale.

Diplomații suedezi au apreciat înalt profesionalismul tuturor celor care au fost implicați în implementarea proiectului și au salutat idea investirii pe viitor în alte proiecte de dezvoltare din țara noastră.

În anul curent, a fost aprobat spre implementare un proiect similar de creștere a eficienței energetice la Nisporeni. Astfel, Regiunea de Dezvoltare Centru beneficiază în continuare de suportul financiar al donatorilor internaționali, inclusive suedezi, prin aportul cărora are loc creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

Proiectul-pilot „Creșterea eficienței energetice a Spitalului Regional Orhei” a fost implementat de către ADR Centru în perioada noiembrie 2012- decembrie 2013, iar suma totală a proiectului a fost de 6312,00 mii lei.