În perioada 17 – 30 ianuarie 2018, au fost organizate 4 Sesiuni de instruire pentru angajații Academiei de Administrare Publică în domeniul Managementului Calității.

Tematicele abordate au fost axate pe:
•„Abordarea procesuală a sistemului de management al calității” (17 ianuarie)
•„Stabilirea obiectivelor strategice și operaționale în domeniul calității” (25 ianuarie)
•„Managementul riscurilor sistemului de management al calității” (30 ianuarie)
•„Auditul intern al sistemului de management al calității” (31 ianuarie)

Acest ciclu de cursuri au avut drept scop dezvoltarea capacităților personalului Academiei în vederea funcționării eficace a sistemului de management al calității în instituție, fiind destinat personalului cu funcții de conducere, precum și a celui responsabil de procesele de management al calității din cadrul instituției.

Astfel, sesiunile organizate au aprofundat cunoștințele participanților cu privire la abordarea procesuală în cadrul sistemului de management al calității, tehnicile de stabilire a obiectivelor, managementul riscurilor în asigurarea procesului de certificare, principiile și metodele de realizare a auditului în domeniul sistemului de management al calității. Participanții la curs au avut posibilitatea să dezvolte deprinderi practice de identificare și descriere a componentelor de bază în ceea ce vizează procesele organizaționale prin prisma resurselor necesare, intrărilor și ieșirilor din proces, activităților de monitorizare și documentare a acestora.

Sesiunile au fost realizate în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și facilitate de către expertul în sistemele de management al calității, Ala Oberșt.

Menționăm că acest curs este prima activitate de instruire a personalului din cadrul Academiei de Administrare Publică din anul curent. Ulterior, pe parcursul anului, conform planului operațional de dezvoltare instituțională a Academiei și a Departamentului de Dezvoltare Profesională, vor mai fi organizate activități de instruire cu diferite tematici identificate în baza analizei necesităților de instruire a angajaților, cum ar fi:
•„Managementul conflictelor și al stresului”,
•„Managementul timpului”,
•„Managementul documentelor”,
•„Utilizarea tehnologiilor informaționale”,
•„Dezvoltarea abilităților de comunicare și de prezentare” și altele.

************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).