Calitatea scăzută a apei potabile în Republica Moldova determină un pericol sporit de îmbolnăvire a populaţiei, în special la sate, atenţionează Centrul de Sănătate Publică. Conform ultimelor analize efectuate de instituţie, apa de la robinet este mai pură ca cea din fântâni şi este mai potrivită pentru consum, transmite UNIMEDIA.

Potrivit studiilor, 84 la sută din fântânile de mină din ţară nu corespund cerinţelor sanitare. Nordul şi sudul este cel mai afectat, regiunea de centru – doar pe alocuri. Şeful Secţiei sănătate a mediului din cadrul Centrului de Sănătate Publică, Dumitru Şeliţanu.

În oraşul Chişinău apa este conformă tuturor indicatorilor, deoarece este tratată de Staţia de epurare, afirmă șeful Secţiei sănătate a mediului din cadrul Centrului de Sănătate Publică. Potrivit lui, în raioanele Făleşti, Ungheni şi Soroca apa potabilă din fântâni are un surplus de fluor, iar la sud este mărită concentraţia de hidrogen sulfurat.

„Suntem categoric împotriva folosirii fântânilor de mină. Sunt în realizare câteva proiecte de aprovizionare cu apă. Până acum a fost pus în exploatare un apeduct la Nisporeni, iar în Făleşti lucrările sunt pe finalizare. În Străşeni şi Călăraşi sunt perspective de viitor pentru construirea unor apeducte. Până în 2025 nu trebuie să mai avem apă neconformă cerinţelor sanitare”, a spus Dumitru Şeliţanu.

În anul 2010, Comitetul pentru drepturile economice, sociale şi culturale al ONU şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că numai jumătate din populaţia Republicii Moldova are acces la apă potabilă şi sisteme de canalizare, iar în localităţile rurale acest indicator este numai de 26,7%.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat anul 2013 – Anul internaţional al cooperării în domeniul apelor.