La 7 decembrie 2012 a avut loc atelierul de lucru cu tematicaFormatul de raportare pentru investiţii în sectorul de aprovizionare cu apă şi canalizare (AAC): aplicaţii prototip ale Managementul Sistemului Informaţional (MSI)”, organizat de către Ministerul Mediului cu suportul proiectului UE „Asistenţa Tehnică pentru punerea în aplicare a Programului de Susţinere a Politicilor de Sector în domeniul apelor (PSPS)”. La eveniment a participat ministrul mediului Gheorghe Șalaru, viceministrul mediului Valentina Țapiș, șeful de echipă  AT Apă-PSPS Philippe Bergeron, reprezentanți ai Cancelariei de Stat, autorităților centrale și locale, altor instituții interesate.

Atelierul de lucru a avut ca scop prezentarea unui sistem de raportare în domeniul investiţiilor din sectorul AAC, care ar permite Ministerului Mediului să-şi exercite atribuţiile în domeniul gospodăririi resurselor de apă, aprovizionării cu apă şi canalizare, precum şi acordarea de asistenţă autorităţilor publice locale în promovarea proiectelor investiţionale din domeniu. 

Atelier 2

De asemenea, MSI, care va fi dezvoltat pentru a susţine implementarea Strategiei AAC revizuite, va fi în esenţă un sistem de management al informaţiei referitoare la infrastructură şi va avea trei funcţii principale:

  • Programarea investiţiilor AAC strategice
  • Elaborarea şi administrarea proiectelor AAC propuse spre finanţare
  • Monitorizarea implementării Strategiei AAC

MSI trebuie să furnizeze managerilor Ministerului Mediului şi factorilor de decizie din alte ministere şi agenţii, informaţii complete pentru planificarea strategică, programarea şi monitorizarea investiţiilor. MSI se construieşte pe baza datelor furnizate de Sistemele Operaţionale Suport (SOS) administrate de diverse Agenţii (compartimente responsabile din cadrul altor Ministere care se ocupă cu investiţiile AAC, AAM, ADR, Administraţiile Locale, COSAC, etc.) care colectează zilnic şi procesează datele brute. Ministerul Mediului, care este administratorul MSI, trebuie să menţină datele agregate esenţiale, care au fost supuse unui control de calitate şi informaţiile (datele procesate) care provin din diferitele SOS-uri. După ce va fi introdus şi utilizat cu succes, MSI se poate dezvolta către un Sistem Suport Decizional (SSD) permiţând analiza datelor care fundamentează deciziile şi/ sau către un Sistem de Informaţii Executiv (SIE) furnizând informaţii critice despre anumiţi indicatori de performanţă (IP) necesari pentru supervizarea strategică a dezvoltării investiţiilor AAC. MSI ar putea avea propriul modul Sistem de Informaţii Georeferenţiate (GIS) sau ar putea trimite informaţiile colectate într-un sistem GIS cu acoperire naţională, coordonat cu iniţiativa E-Guvernare şi cu alte sisteme GIS guvernamentale.