Oficiali ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor s-au întîlnit cu reprezentanții Comitetul Executiv, Adunării Populare şi APL din UTA Găgăuzia pentru a le prezenta cadrul legal-normativ existent din Republica Moldova din domeniul dezvoltării regionale, tendințele politicii respective a UE, cadrul financiar al acestei politici în ciclul de programare 2007-2013 şi perspectivele pentru 2014-2020, experiența Franței și Letoniei în implementarea politicilor de dezvoltare regională.

Astfel, Veaceslav Guțuțui, viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor a vorbit despre importanța conștientizării politicii de dezvoltare regională de către localnici și despre abordarea univocă a activităților de dezvoltare regională, atît în UTA Găgăuzia, cît și în celelalte 3 regiuni de dezvoltare ale țării, noile oportinităţi şi tendinţe ce există pe plan european pentru regiunile din Republica Moldova.

La rîndul său, vice-guvernatorul UTA Găgăuzia  Valerii Ianioglo a menționat importanța formării regiunii în autonomie și crearea instituțiilor necesare pentru ca cetățenii din această regiune să beneficieze de rezultatele implementării politicii de dezvoltare regională. 

Totodată, Demian Caraseni, vicepreședintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia a salutat activitățile desfășurate de MDRC cu referire la formarea regiunii de dezvoltare și a asigurat că aceste activități vor fi susținute integral de organul reprezentativ al autonomiei, precum și a confirmat că UTA Găgăuzia este gata să implementeze politica de dezvoltare regională a țării. 

În cadrul discuțiilor reprezentanții MDRC au comunicat că politica de dezvoltare regională este o politică a întregii țări, iar conform legislației în vigoare începînd cu anul 2012 au fost inițiate acțiuni de constituire a regiunii de dezvoltare UTA Găgăuzia, unde politica națională de dezvoltare va funcționa în aceleași condiții ca și în alte regiuni ale țării. 

La seminar au participat conducerea organelor executiv și reprezentativ ale autonomiei, precum și conducerea administrațiilor locale, reprezentanți ai ONG, iar întrevederea lor a fost asistată de  experții proiectului UE Twinning „Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în RM” din Franța și Letonia.

Pe parcursul seminarului participanții au fost familiarizați cu progresul de dezvoltare obținut de autonomie, precum problemele existente ce constituie un obstacol în realizare unor proiecte economice și sociale în Găgăuzia.

În același context, experții proiectului Twinning Patrick Noddings și Anne Azam-Pradeilles împreună cu Ilze Abolina au informat participanții despre funcționarea politicilor de dezvoltare regională în Franța și Letonia, subliniind specificul Franţei – ca stat fondator al Uniunii Europene, cu o politică complexă de descentralizare şi dezvoltare regională, dar şi a Letoniei -stat, care a aderat în 2004 la spaţiul comunitar, fiind după suprafaţă, număr de populaţie, istorie comună, etc. este apropiat de Republica Moldova.

La finalul întrunirii părțile au convenit ca următoarea acțiune similare orientată spre schimbul de experiență şi informaţii, iniţierea de noi parteneriate în domeniul dezvoltării regionale să se desfășoare la ADR Sud, la Cimișlia.