La 6 iunie 2013, în cadrul Ministerului Mediului a avut loc ședința privind asigurarea transparenței în procesul decizional prin consultarea publică a proiectelor unor acte normative necesare pentru implementarea Legii apelor. 

La ședința moderată de către viceministrul mediului Lazăr Chirică au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenției „Apele Moldovei”, Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Academiei de Științe a Moldovei și ai ONG-urilor de mediu. 

Dl Viceministru a informat participanții despre importanța protecției eficiente a apelor și a menționat că în scopul reglementării gestionării și protecției apelor de suprafață și celor subterane la  23 decembrie 2011 a fost adoptată Legea apelor, care a fost elaborată în conformitate cu prevederile tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte. 

Astfel, Directiva Cadru privind Apa adoptată de către Parlamentul European la 23 octombrie 2000, fundamentează o nouă strategie şi politică în domeniul gospodăririi apelor, urmărind noi elemente de gestionare eficientă a resurselor de apă, printre care, managementul resurselor de apă pe bazine hidrografice. Pentru prima dată în Legea apelor se stipulează că: „Gestionarea eficientă a resurselor de apă ale Republicii Moldova se efectuează în baza bazinului hidrografic Nistru situat pe teritoriul Republicii Moldova şi a bazinului hidrografic Dunărea-Prut şi Marea Neagră situat pe teritoriul Republicii Moldova, numite districte ale bazinelor hidrografice”. 

Astfel, Legea apelor prevede crearea districtelor bazinelor hidrografice și formarea Comitetelor pentru aceste districte. Districtul bazinului hidrografic este principala unitate de gestionare a bazinelor hidrografice şi a apelor subterane asociate lor. 

De asemenea, conform Legii apelor au fost stabilite cerinţele privindcrearea cadrului legal necesar gestionării, protecţiei şi folosinţei resurselor de apă.
În cadrul ședinţei au fost discutate proiectele următoarelor acte normative:

  • Proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului Cadastrului de stat al apelor;
  • Proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la determinarea hotarelor districtelor, bazinelor ţi subbazinelor hidrografice și aprobarea hărţilor speciale privind delimitarea acestora;
  • Proiectul Hotărîrii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind modul de constituire ţi  funcţionare a comitetului districtului bazinului hidrografic;
  • Proiectul Hotărîrii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind elaborarea planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic.

Proiectele actelor normative au fost prezentate de către colaboratorii Direcției Resurse Naturale și Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, care sunt responsabili de elaborarea și promovarea acestora.

Participanții la ședință au înaintat propuneri privind modificarea și completarea proiectelor regulamentelor care au fost supuse dezbaterii. 

În final, dl Lazăr Chirică, a ținut să mulțumească participanților pentru aportul adus la elaborarea acestor acte normative.