Luni, 29 noiembrie 2021, în orașul Edineț au fost lansate oficial lucrările de construcție-montaj privind îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă. Scopul acestui proiect implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord în cooperare cu Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, cu suportul Uniunii Europene, este asigurarea locuitorilor orașului Edineț cu servicii calitative de alimentare cu apă.

La eveniment au participat președintele Republicii Moldova, secretarul de stat din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, conducerea ADR Nord, reprezentanți ai Agenției de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ), autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, locuitori ai orașului Edineț, precum și reprezentanți ai societății civile.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Mulțumim Uniunii Europene și Germaniei pentru sprijinul financiar oferit pentru proiectele din Edineț, dar și din multe alte localități ale republicii. Vom continua să identificăm și să valorificăm resurse pentru investiții în infrastructură, astfel încât asemenea proiecte de dezvoltare să fie realizate în toate regiunile țării. Condițiile bune de trai în sate și orașe, alături de locurile de muncă bine plătite, sunt șansa noastră ca oamenii să rămână acasă și să contribuie la prosperarea comunităților și a țării noastre.”

Ana Mardare, secretar de stat, MIDR: „Din numele ministerului pe care îl reprezint, vă spun că aveți tot sprijinul în dezvoltarea acestor proiecte și vom oferi tot suportul de fiecare dată când va fi necesar. Ne bucură mult faptul că acest proiect se desfășoară cu implicarea locuitorilor și se reflectă în contribuția locală de 8 mln de lei, alocată pentru acest proiect. Este un act de mobilizare de apreciat.”

ES Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Proiectul de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă din orașul Edineț, ca și proiectele similare din orașele Fălești și Drochia, finalizate recent, urmăresc să îmbunătățească accesul populației la apă potabilă sigură. Uniunea Europeană continuă să sprijine cetățenii Republicii Moldova prin proiecte, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Uniunea Europeană contribuie la modernizarea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă în 18 localități din Republica Moldova, prin intermediul Programului privind eficiența energetică, aprovizionarea cu apă și canalizare, împreună cu partenerii noștri de la GIZ.”

Ullrich Kinne, șeful adjunct al misiunii R.F. Germania în Republica Moldova: „Acest proiect, ca și altele de acest gen, au fost rezultatul unei planificări regionale de mai mulți ani și a unui proces de prioritizare participativă, care a fost sprijinită de Uniunea Europeană și Germania, și au fost implementate de ADR Nord împreună cu GIZ Moldova, cărora le mulțumesc pentru această cooperare reușită. Cooperarea cu succes dintre Uniunea Europeană, Germania și Republica Moldova în cadrul proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare deschide noi perspective și posibilități de dezvoltare.”

Maria Prisacari, director ADR Nord: „Grație suportului financiar generos pe care ni l-a oferit Uniunea Europeană, locuitorii orașului Edineț vor beneficia de apă potabilă sigură. În afară de acest proiect de la Edineț, Uniunea Europeană a finanțat încă patru proiecte importante în Regiunea de Dezvoltare Nord. Două proiecte de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă în orașele Fălești și Drochia, pe care deja le-am finalizat, precum și cele două proiecte de sporire a eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți și a Gimnaziului «Iurie Boghiu» din satul Flămânzeni, raionul Sângerei. Valoarea totală a acestor cinci proiecte finanțate de Uniunea Europeană constituie circa 200 milioane lei. Mulțumim partenerilor europeni pentru suport și autorităților locale – pentru implicare și contribuție financiară în procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională.”

La Edineț, în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană, urmează să fie reabilitate și extinse 40 km de rețele de alimentare cu apă, care, prin cele 2.778 de conexiuni, vor asigura cu apă potabilă sigură 18.235 de locuitori ai orașului, fără întreruperi. Perioada de construcție este septembrie 2021  iulie 2022.

Valoarea totală a proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț” este de 58,70 mln lei, dintre care 50,70 mln lei – acordați de Uniunea Europeană, și 8 mln lei – contribuție locală.

Cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), ÎM „Apă-Canal Edineț” beneficiază de un suport financiar în valoare de 34.000 euro, care include: un laborator dotat cu echipament pentru monitorizarea calității apei, echipament pentru detectarea scurgerilor de apă, personal dotat cu îmbrăcăminte și echipamente de protecție. Totodată, specialiștii ÎM au fost instruiți cum să gestioneze diverse aspecte legate de managementul calității, planificarea afacerii, relații cu clienții și extinderea în continuare a serviciilor către comunele învecinate.

Măsura investițională „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț” este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.