Cea de-a patra conferinţa internaţională privind dezvoltarea regională pentru prima dată organizată la Chişinău

Republica Moldova devine tot mai aproape de Uniunea Europeană, inclusiv prin intermediul proiectelor de dezvoltare regională. La această concluzie au ajuns reprezentanţii din 20 de ţări care s-au întrunit în cadrul unei reuniuni ai specialiştilor în dezvoltare regională care face parte din ciclul de conferinţe organizate sub genericul „Depăşirea disparităţilor regionale. Implementarea politicilor de dezvoltare regională, care sunt factorii cheie pentru succes?”.

Evenimentul a fost organizat la 21-22 mai 2014 de către Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei „GIZ”. Printre obiectivele principale enunţate de către organizatori au fost  oferirea unei platforme pentru schimb de experienţă privind dezvoltarea regiunilor, dar şi încurajarea lansării iniţiativelor care să faciliteze implementarea eficientă a proiectelor de dezvoltare regională în teritoriu.

Ediţiile anterioare ale conferinţei au avut loc în Macedonia, Serbia şi Muntenegru, iar gazda din acest an a fost Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al Republicii Moldova (MDRC).

„Această conferinţă a devenit un forum de succes pentru un public iniţiat şi poate fi văzută ca o expresie a relaţiilor de durată şi bună cooperare cu partenerii Republicii Moldova. Îmi exprim convingerea că reuniunea şi discuţiile în cadrul conferinţei vor pune bazele unor parteneriate internaţionale şi proiecte concrete pe viitor”, a menţionat Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale  şi Construcţiilor din R. Moldova.

Segment important în parcursul european

Obiectivele primordiale trasate de Guvernul Republicii Moldova sunt orientate pe 4 direcţii prioritare: infrastructură fizică (apă şi sanitaţie, infrastructura drumurilor), turism, managementul deşeurilor şi nu în ultimul rând proiecte de dezvoltarea economică. În acest context, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă a declarat că „proiectele de dezvoltare regională reprezintă un segment important în parcursul european al R. Moldova, iar reducerea disparităţilor şi decalajului în regiuni, în special în ceea ce priveşte venitul şi gradul lor de dezvoltare,  reprezintă principiul de bază al politicii de coeziune pe care o urmează Guvernul”.

În demersul aspiraţiilor de integrare europeană, participanţii au constatat că această conferinţă va oferi ţărilor care încă nu sunt în componenţa UE  modele de implementare a politicilor de dezvoltare regională care vor duce la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor, astfel contribuind la îmbunătăţirea tuturor aspectelor socio-economice, ale unei infrastructuri mai bune. La conferinţă au participat experţi din  mai multe ţări care şi-au concentrat atenţia pe identificarea unor soluţii practice în dezvoltarea regională, inclusiv pentru R. Moldova.

Dr. Thomas Weithoner, şeful adjunct al Ambasadei Germaniei în R. Moldova, a evidenţiat necesitatea îmbunătăţirii relaţiilor dintre populaţie şi politicieni. „Este important ca oamenii să fie implicaţi în realizarea acestor proiecte, cum este şi cazul elevilor din şcoala unde a fost implementat proiectul de producere a mierii, unde copiii iau parte nemijlocit la proces şi sunt implicaţi în îngrijirea familiilor de albine”, a exemplificat Weithoner.

 

Soluţii pentru lichidarea disparităţilor

Eficientizarea activităţilor  a fost aplicată şi în cadrul conferinţei, astfel participanţii au fost repartizaţi în patru grupuri de lucru în funcţie de tematica selectată. Fiecare grup a avut scopul de a găsi soluţii pentru diferite probleme în dezvoltarea regională cum ar fi, modalităţile de identificare, prioritizare şi realizare a proiectelor, stabilirea legăturii dintre dezvoltarea regională şi crearea locurilor de muncă.

 „Sunt sigur că în urma discuţiilor care au avut loc în timpul lucrului în grup, vom găsi răspunsurile la acele întrebări care de fapt ne frământă pe toţi, cum să găsim acele disparităţi regionale, care ar fi mecanismul de lichidare a acestora, cum să facem ca toate regiunile din R. Moldova să fie finanţate uniform  şi să se bucure de un număr echivalent de proiecte implementate”, a notat Răducan. În cadrul conferinţei s-a discutat despre dezvoltarea regională, despre disparităţi şi acel dezechilibru care se doreşte a fi lichidat.

Problemele abordate în cadrul conferinţei au devenit importante pentru Republica Moldova încă din anul 2012. Atunci, în cadrul apelului de propuneri de proiecte, au fost înaintate 208 proiecte, ulterior au fost selectate şi aprobate printr-o hotărîre de guvern 62 de proiecte investiționale. Din totalul de proiecte selectate,  în acest an sunt implementate 41 de proiecte, 9 dintre care sunt finanțate de către partenerii germani şi 32 din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională. Şeful Direcţiei Generale  Dezvoltare Regională din cadrul MDRC, Valerian Bînzaru a specificat: „Cele mai  multe proiecte au fost depuse pentru îmbunătăţirea infrastructurii fizice,  apă şi sanitaţie. Pe moment se implementează proiecte în sumă de 175 de milioane de euro, aceasta însă nu înseamnă că toate vor fi implementate în 2014. O mare parte din aceste proiecte vor putea fi realizate timp de câţiva ani” .

Conferinţa a durat două zile, timp în care au fost stabilite priorităţile Republicii Moldova în realizarea proiectelor de dezvoltare regională pentru următorii ani. 

Svetlana Panţa