Experții naționali pe domenii prioritare a SUERD au discutat în cadrul unei ședințe, din 12 februarie curent, despre lansarea Programului Transnațional Dunărea. Programul Transnațional pentru Regiunea Dunăreană va fi orientat spre implementarea a 4-5 obiective strategice și urmează a fi operațional la începutul 2015.

Totodată, pe ordinea de zi a ședinței, au fost incluse viziunile de implementare a Strategiei pentru trimestrul I și II și evaluarea acțiunilor grupului de lucru în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013 .

La eveniment au participat experții pe domenii prioritare, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Familiei, Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul Afacerilor Interne, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Ministerul Culturii, Agenţia Turismului, Cancelaria de Stat, Ministerul Economiei, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar ședința a fost prezidată de coordonatorul național SUERD, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor domnul Veaceslav Guțuțui.

În mesajul de salut, viceministrul Guțuțui a vorbit despre cea de-a treia ședință a Punctelor Naționale de Contact (NCPs) și a Coordonatorilor pe Domeniile Prioritare (PACs) din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), și reuniunea pentru strategiile macroregionale pentru Regiunea Mării Baltice și Regiunea Dunării, evenimente care s-au desfășurat la Bruxelles, la sfîrșitul lunii ianuarie curent.

De asemenea, viceministrul a specificat că în luna noiembrie 2013, la București, se va desfășura Forumul Anual al SUERD, care va realiza o totalizare a evenimentelor din acest an.

Totodată, viceministrul Veaceslav Guțuțui a salutat realizările și activitatea instituțiilor ce coordonează prioritatea 1 – activitățile în contextul portului Giurgiulești și navigabilitate pe Prut și Dunăre; prioritatea 3 – portalul turistic pe Regiunea Dunării „Danube Travel Portal”; și domeniul prioritar 7 – implicarea în inițiativele din domeniul educației și cercetării din Regiunea Dunării, participarea activă la evenimentele din contextul SUERD, precum și existența unui  proiect transfrontalier în contextul SUERD.

Pe parcursul ședinței fiecare instituție a relatat succint activitățile pe care le desfășoară, reprezentanții vorbind despre viziunile de implementare și viitoarele evenimente care se așteaptă în contextul SUERD.

La final s-a menționat despre necesitatea de a discuta și de a face un schimb de opinii privitor la modalitatea de integrare a activității Coordonatorului Național și a grupului de lucru interinstituțional în activitatea Programului Transnațional Dunărea. Astfel, s-a decis ca experții pe domeniile prioritare din grupul de lucru să participe activ la trasarea priorităților pentru Programul Transnațional Dunărea. 

Menționăm, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) sprijină financiar implementarea SUERD.