În perioada 1–6 iulie 2019, o delegație cu reprezentanți ai Universității Tehnice a Republicii Moldova a efectuat o vizită de studiu în Germania, unde au făcut un schimb de experiență cu instituțiile de învățământ, centrele de cercetare și transfer tehnologic în domeniul managementului apelor, mediului și eficienții energetice a clădirilor din această țară.

În cadrul vizitei au fost prezentate rezultatele activităților de formare, cercetare, transfer tehnologic, formare continua în domeniul managementului apelor, colectarea, tratarea și utilizarea apelor pluviale efectuate la Universitatea Tehnică din Berlin (Departamentul Managementul Apelor și Modelarea Hidrosistemelor) și Parcul Tehnologic Adlershof din Berlin.

Totodată, delegația din Republica Moldova a vizitat și Universitatea de științe aplicate din orașul Erfurt unde au discutat cu experții germani despre experiență instruirii duale și schimbul de studenți din alte țări. Concomitent cu studierea experienței managementului apelor și protecției mediului, o atenție sporită a fost acordată și studierii experienței utilizării resurselor regenerabile de energie, soluțiilor constructive de asigurare a eficienții energetice a clădirilor cu elemente și instalații inginerești moderne ale acestora, inclusiv panouri fotovoltaice, baterii solare, sisteme de ventilație, etc.

Delegația din Republica Moldova a vizitat de asemenea și orașul Frankfurt, care a inclus excursii tematice ghidate de reprezentantul delegat al Asociației Arhitecților din Frankfurt, acesta prezentând soluții originale arhitecturale realizate în procesul de reconstrucție a patrimoniului istoric. Tot în Frankfurt au fost organizate întruniri la care s-au discutat despre asigurarea concomitentă a eficienții energetice a clădirilor, protecției mediului și asigurarea unui mod confortabil de viață și agrement.

În discuțiile cu reprezentanții instituțiilor vizitate din Germania, acestea din urmă și-au exprimat disponibilitatea colaborării cu UTM în domeniile de interes comun: instruire, cercetare, mobilitate academică în cadrul programului Erasmus +, altor programe de cooperare UE.

Vizita delegației UTM a fost organizată cu suportul proiectului ”Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).