Funcţionarii publici vor studia cursul specializat de regenerabile şi eficienţa energetică la Academia de Administrare Publică. Începând cu 2013, aleşii locali îşi vor spori cunoştinţele în domeniul valorificării surselor de energie regenerabilă şi sporirii eficienţei energetice în comunităţile rurale. Cursul va fi parte a programului anual de instruire realizat la Academia de Administrare Publică.

În zilele de 17 şi 18 decembrie, un grup de primari au trecut cursul test de instruire în regenerabile şi eficienţa energetică care va fi desfăşurat la scară largă începînd cu 2013. Cursul este o iniţiativă a Proiectului Energie şi Biomasă şi a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică. „Este pentru prima oară când Academia de Administrare Publică abordează acest subiect, unul prioritar pentru Republica Moldova. Îmi doresc ca acest curs, pe lângă cunoştinţele în energia alternativă şi eficienţa energetică, să şi motiveze primarii să valorifice în propriile comunităţi energia regenerabilă. Astfel încât să avem comunităţi eficient energetice şi libere de surse energetice fosile”, a declarat rectorul Academiei de Administrare Publică, Vasile Marina.

„Am făcut deja un pas spre utilizarea energiei alternative. La grădiniţa şi şcoala din sat instalăm un sistem modern de încălzire pe bază de brichete. Sunt interesată să cunosc alte posibilităţi de utilizare a energiei alternative, motiv din care voi urma cu mare interes acest curs”, spune Ecaterina Şereper, primăriţa din s.Tomaiul Nou, care a participat şi la cursul pilot din acest an.

Cursul pilot a fost pregătit şi prezentat de un grup comun de experţi de la Institutul de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „IDIS Viitorul” şi Academia de Administrare Publică.

Proiectul Energie şi Biomasă este un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.