Pe 16 octombrie, autoritățile cahulene au stat față în față cu o numeroasă delegație germană, care a întreprins o vizită la Cahul cu scopul de a discuta cu autoritățile locale pe marginea rezultatelor proiectelor aflate în derulare la Cahul și a celor de perspectivă, finanțate din banii Guvernului german.

Din componența delegației au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ și ai Ambasadei Germaniei la Chişinău.

Investițiile Guvernului Germaniei la Cahul au vizat până în prezent proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în RM”, derulat de GIZ. Banii sunt alocați pentru reabilitarea sistemului cahulean de aprovizionare cu apă și de canalizare, ulterior urmărindu-se și regionalizarea serviciului.

Discuțiile celor două părți s-au focalizat pe subiectul proiectelor ce vizează aprovizionarea cu apă și canalizarea în raionul Cahul. Solicitat să releve situația actuală a raionului la acest capitol, Avram Micinschi, președintele raionului Cahul, a informat că sudul se confruntă cu o criză acută de apă potabilă, dar că se încearcă remedierea acestei situații. Președintele raionului a adus la cunoștința celor prezenți despre existența unei Strategii de aprovizionare cu apă și canalizare a raionului Cahul, pusă la punct în anul 2012 cu suportul ADR Sud și GIZ. „Investițiile dumneavoastră la Î.M. „Apă-Canal” Cahul ne vor permite să implementăm în continuare acest proiect strategic pe care ni l-am propus”, a precizat Micinschi.

Germanii, plăcut surprinşi de oamenii din sud

Oaspeții germani au constatat plăcut surprinși că au găsit în sudul țării oameni bine determinați. Conform planului strategic de aprovizionare cu apă și canalizare a raionului, au fost delimitate șase clustere, care ar permite în anii următori să fie implementate proiecte reale de construire a apeductelor și a rețelelor de canalizare în sate. Există chiar și un studiu de fezabilitate finalizat, care confirmă viabilitatea strategiei locale de aprovizionare cu apă, acesta fiind realizat tot cu suportul GIZ și care a costat aproximativ două milioane de lei.

Partea germană a aflat că în lista priorităților administrației locale, primul propus spre realizare, este obiectivul de a demara cât mai curând lucrările la clusterul D „Cahul-Găvănoasa”, care include 8 localități, cu o populație de peste 12 mii de locuitori. Acest proiect costă în jur de 82 de milioane de lei, însă acestea sunt satele a căror situație nu mai suportă amânare. Autoritățile cahulene au dat investitorilor garanția că proiectul este deja expertizat și verificat. Există perspective ca prin intermediul acestui cluster să fie conectată chiar și Găgăuzia la serviciul regional cahulean de aprovizionare cu apă și canalizare.

Regionalizarea serviciilor, o soluţie aşteptată de multă lume

Annette Seidel, director de departament în cadrul Ministerului de Dezvoltare Economică din Germania, cu specializare pe zona Europei de Est și Caucazul de Sud, a declarat că au venit la Cahul după o rundă intensă de negocieri interguvernamentale între guvernele celor două țări. Negocieri care s-au încheiat pe 15 octombrie și în cadrul cărora au fost abordate ideile unor proiecte noi, inclusiv din domeniul dezvoltării regionale.

Oficialul german susține că părțile au discutat și despre zonele unde ar putea fi desfășurate aceste proiecte, una dintre cele trei regiuni luate în vizor este chiar raionul Cahul. „Mă bucur că banii germani au fost investiți bine până acum, la Cahul. Mai avem încă multe inițiative în domeniul aprovizionării cu apă potabilă și al tratării celei uzate chiar și pentru anii următori”, a conchis Seidel.

Petru Burlacu, primarul orașului Cahul, a informat delegația germană: „Luni, 14 octombrie, Consiliul orășenesc Cahul a adoptat decizia cu privire la tarifele pentru localitățile învecinate. Aceasta este o primă etapă în direcția regionalizării, ulterior vom ajunge la un tarif unic pentru toți locuitorii raionului”. Primarul orașului Cahul vede procesul de regionalizare ca fiind unul destul de dificil, însă nu imposibil.

Delegația germană a vizitat sediul operatorului „Apă-Canal” Cahul, familiarizându-se cu realizările obținute în urma investițiilor venite din Germania, iar apoi și-au încheiat vizita în Cahul, mergând în localitatea Roșu, unde a fost implementat cu suportul GIZ, proiectul pilot „Aprovizionarea locuitorilor satului Roșu cu servicii de apă și sanitație”.