Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la inaugurarea celei de-a patra Conferinţe internaţionale privind depășirea disparităților regionale, care se desfăşoară la Chişinău, în perioada 21-22 mai 2014.

În discursul său, Premierul a vorbit despre priorităţile de dezvoltare a Republicii Moldova, menţionând că ţara noastră s-a angajat ferm pe calea integrării europene.

„Politica de dezvoltare regională este o componentă importantă a agendei de dezvoltare națională, dar și un pilon solid pe care se sprijină demersul nostru european. Or, tocmai regiunile constituie baza Europei moderne, iar dezvoltarea regională este una dintre prioritățile definitorii ale Uniunii Europene. Şi noi, în Republica Moldova, suntem convinși de faptul că orice politică economică sau socială promovată de stat trebuie să aibă o reflecție regională”, a declarat Prim-ministrul.

Iurie Leancă a subliniat importanţa dezvoltării regionale pentru realizarea obiectivelor principale ale Guvernului: crearea locurilor de muncă, creşterea economică, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi dezvoltarea durabilă. În acelaşi timp, Şeful Guvernului a opinat că polarizarea proceselor economice în favoarea capitalei, precum și structura economică perimată pe care am moștenit-o de la sistemul sovietic a generat niște dezechilibre economice și sociale majore, efectul cărora este abandonarea spațiului rural de către tineri, emigrarea forței de muncă peste hotare și degradarea infrastructurilor.

„Suntem însă hotărâţi să schimbăm această stare lucruri. Dovadă este şi faptul că pentru noi politica regională este un instrument de solidaritate financiară, o forţă motrice a coeziunii şi a integrării economice, care să aducă beneficii concrete cetăţenilor defavorizaţi şi regiunilor mai puţin dezvoltate. Tocmai de aceea, reducerea disparităților și decalajelor între regiuni – în special, în ceea ce priveşte venitul şi gradul lor de dezvoltare – reprezintă principiul de bază al politicii de coeziune pe care o urmează Guvernul, iar cooperarea internațională în acest sens este definitorie”, a spus Iurie Leancă.

Premierul a apreciat înalt contribuţia partenerilor Republicii Moldova pentru dezvoltarea multilaterală a ţării noastre, în special a celor angajaţi în programele europene de cooperare transfrontalieră și transnațională. Iurie Leancă a menţionat că numărul mare de proiecte depuse în cadrul acestor programe denotă o participare activă a Republicii Moldova la procesele de cooperare regională din Europa Centrală şi de Sud-Est, în regiunea Mării Negre şi pe dimensiunea estică. Astfel, cooperarea transfrontalieră reprezintă o componentă importantă şi un mecanism eficient și din perspectiva procesului de integrare europeană.

Iurie Leancă a exprimat gratitudine instituțiilor naționale și celor din străinătate care au făcut posibilă organizarea conferinţei: Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Guvernul Germaniei, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Comisia Europeană, Guvernul Suediei și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Premierul a menţionat că aceasta este valoroasă nu doar pentru că se concentrează pe identificarea unor soluții practice la provocările existente, dar şi pentru că la Chișinău s-au reunit cei mai buni experți din domeniu din țările Uniunii Europene, din statele candidate și din cele în curs de aderare – de la Marea Adriatică până la Tbilisi și de la Varșovia până în Turcia.

Conferința internațională privind depășirea disparităților regionale „Implementarea politicilor de dezvoltare regională: care sunt factorii-cheie pentru succes?” a fost organizată în premieră la Chişinău. Primele trei ediții ale conferinței au avut loc în Macedonia, Serbia și Muntenegru.