La 16 iulie a.c., în incinta Consiliului Raional Cahul a avut loc o nouă ședinţă a grupului de lucru pe proiect (GLP) în zona 3 de management al deşeurilor (ZMD 3) din Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS).

La eveniment au participat membrii GLP din cele trei raioane ce fac parte din ZMD 3 (Cahul, Cantemir şi Taraclia), reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Mediului, Consiliului Raional Cahul, administrației publice locale (APL) din Cahul, UTA Gagauzia precum și reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Obiectivul ședinței a fost de a informa membrii GLP, despre activitățile proiectului pentru perioada aprilie – iulie 2015, precum și de a stabili următorii pași de activitate. În cadrul ședinței s-au prezentat progresele în realizarea studiului de fezabilitate (SF) şi evaluarea impactului asupra mediului (EIM) în ZMD 3 din RDS, s-a discutat despre inițierea procedurii de aderare a APL la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) precum și despre aspectele noi ce țin de schimbarea destinației terenului în ZMD3 în cadrul RDS.

Pentru implementarea planului de acţiuni la Strategia de gestionare integrată a deşeurilor solide în RDS, aprobată în decembrie 2011 de către Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud), în 2013 a fost iniţiată, în cadrul proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale” (MSPL), elaborarea conceptului de proiect pentru ZMD 3. Elaborarea acestui concept de proiect are drept scop efectuarea SF şi EIM.

Elaborarea SF a fost iniţiată în 2014. În perioada 2014 – aprilie 2015 au fost realizate activităţile de evaluare a situaţiei curente şi de prognozare în domeniul managementului deşeurilor, de selectare a terenurilor pentru amplasarea infrastructurii de gestionare a deşeurilor, studii geotehnice, topografice, analiza opţiunilor tehnice, descrierea condițiilor capitolelor la SF și EIM. La 9 aprilie 2015, Comisia Interministerială a aprobat dezvoltarea conceptului de proiect posibil pentru ZMD3 din RDS în concept de proiect viabil.

În perioada aprilie – iulie 2015 au fost elaborate în continuare capitolele din SF, punânduse accentul pe dezvoltarea conceptului de proiect viabil pentru facilităţile noului sistem de management integrat al deşeurilor (SMID) şi anume pentru depozitul regional şi staţiile de transfer. De asemenea, a fost inițiată procedura de EIM, care implică descrierea potenţialelor impacturi şi a măsurilor de diminuare a lor pentru facilităţile de gestionare a deşeurilor.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.