Gata cu munţii de gunoaie de la marginea localităţilor din Republica Moldova. În satele din raionul Şoldăneşti, deşeurile vor fi colectate separat. Autospeciale trec de două ori pe la platourile de acumulare şi duc resturile la un depozit special amenajat. Proiectul a fost realizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, pe banii Guvernului Germaniei. Soţii Elena şi Gheorghe Lisnic au propriile reguli de strângere a gunoiului rămas în gospodărie. Habar n-au la ce-ar servi platoul de acumulare a deşeurilor instalat lângă casa lor.

Satul Parcani este unul din cele 27 de localităţi din Șoldăneşti şi Rezina în care a fost lansat serviciul modern de colectare a deşeurilor.

Oamenii sunt îndemnaţi să aducă gunoiul strâns separat. Să arunce hârtia, sticlele şi obiectele din plastic sau metal. La platforme nu este loc pentru deşeuri animaliere sau agricole. Acestea trebuie să fie depozitate acasă, iar apoi folosite drept îngrăşăminte în grădină.

Proiectul a fost gata în 4 ani.

Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova: „Este un element de modernizare, un eveniment care aduce Europa la noi acasă. Va fi un mediu mai curat, iar un mediu fără deşeuri înseamnă şi un mediu mai sănătos”.

Ulrike Maria Knotz, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova: „Sperăm că acest proiect nu doar va contribui la managementul deşeurilor, dar şi la cooperarea regională”.

Pentru acest serviciu, locuitorii plătesc în jur de 10 lei, iar agenţii economici – 150. Banii merg în bugetul societăţii care se ocupă de gestionarea deşeurilor.

Deşeurile acumulate sunt presate şi păstrate într-un depozit temporar. Până la sfârşitul anului viitor va fi creat şi un centru de management al deşeurilor.

Proiectul a costat peste 2 milioane de euro.