Pentru anul 2013 Ministerul Mediului vrea să reducă numărul de gunoişti din ţară. Asta pentru că ajung la 2000, în timp ce standardele europene prevăd citeva zeci. Însă pentru colectarea deşeurilor la nivel regional şi nu local, este nevoie ca noua strategie elaborată cu privire la deşeuri să fie aprobată de Parlament.

Pînă acum, explică Ministrul Mediului, politica cu privire la deşeuri prevedea ca fiecare localitate să contruiască o gunoişte individuală. Din anul 2001 pînă în 2009 pentru amenajarea acestora, din fondul ecologic fiind cheltuite 50 mln de lei. Însă standardele europene prevăd o gunoişte la circa 250 de mii de persoane, lucru de dorit şi la noi.

Gheorghe Şalaru, Ministrul Mediului: – La identificarea gunoiştelor, în regiunea sud avem, peste 200 de gunoişti autorizate, multe neautorizate, iar acum, în următorii ani trebuie să ajungem la construcţia unei gunoişti de transfer, ceea ce ar însemna o gunoişte la 10-20 de comune.â

Se planifică ca noua metodă de colectare a deşeurilor să înceapă cu raioanele din sudul ţării. Pentru aceasta au fost déjà procurate autospeciale, containere şi escavator. În aşa mod, atat autorităţilor publice locale, cît şi locuitorii ar fi scutiti de plată pentru întreţinerea gunoiştilor.

Gheorghe Şalaru, Ministrul Mediului: – Cînd avem 300 sau 500 de gospodării, cîţi bani trebuie să adunăm de la aceste gospodării pentru ca să întreţinem acest serviciu, şofer, maşină, benzină, contabil, director, e complicat. Nu este mai uşor să lucrăm cu un singur autovehicul, care îl procurăm de 1 mln şi ceva, să asigurăm pntru 5 sate. Luni in satul x, marti în satul y, mieruri în alt sat.
Noua strategie cu privire la colectarea deşeurilor urmează ca în 2013 să fie aprobată de Parlament.