La 29 martie 2013 ministrul mediului Gheorghe Șalaru a avut o întrevedere cu dna Katherina Pirozhenko, monitor al Misiunii de monitorizare a Proiectului UE „Guvernarea Deșeurilor” implementat în cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat.  

Discuțiile din cadrul întrevederii s-au axat asupra activității proiectului „Guvernarea Deşeurilor”, obiectivul căruia constă în stabilirea unei viziuni strategice pentru dezvoltarea domeniului gestionării deșeurilor la nivel național și regional. 

Ministrul Mediului a relatat despre activitățile realizate în cadrul acestui proiect, referindu-se la Strategia Regională de gestionare a deşeurilor pentru Regiunea Sud. Un alt rezultat al proiectului este elaborarea Strategiei privind managementul deșeurilor, adoptată de către Guvernul Republicii Moldova la 07.03.2013. 

Experiența acumulată în cadrul proiectului „Guvernarea Deşeurilor” este replicată în cadrul proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în RM”, la planificarea Strategică a sectorului de gestionare a deșeurilor  în Regiunile Centru și Nord.  

La nivel național, Ministerul Mediului depune eforturi pentru  replicarea experienței proiectului „Guvernarea Deșeurilor” și în alte regiuni ale țarii. În acest context, cu suportul Fondului Ecologic Național, a fost implementat Proiectul „Inventarierea depozitelor de deșeuri menajere solide din Regiunea de Dezvoltare Centru, Regiunea de Dezvoltare Nord și UTA Găgăuzia și crearea bazei de date geospațiale rețelei de gunoiști din Moldova”.  Rezultatele acestui proiect vor fi utilizate pentru dezvoltarea Strategiilor regionale de gestionare a deșeurilor și planificarea dezvoltării domeniului dat pe întreg teritoriu al țării.

Dl Gh. Șalaru a menționat că atît pe parcursul implementării proiectului „Guvernarea Deșeurilor”, cît și după finalizarea acestuia activitățile Ministerului Mediului vor fi și în continuare orientate spre acordarea suportului pentru întărirea capacităților instituționale ale Asociației de Management al Deșeurilor Sud, prin susținerea din FEN a proiectelor elaborate și prezentate de AMD Sud; coordonarea activităților GIZ și Agenție Cehe pentru Dezvoltare prin supravegherea studiilor de fezabilitate pentru construcția depozitelor regionale și a stațiilor de transfer, pentru dezvoltarea proiectelor de regionalizare a serviciilor de salubrizare din Regiunea de Dezvoltare Sud; promovarea pentru aprobare a  proiectului Legii deșeurilor și dezvoltarea suportului informațional pentru promovarea sistemului de clasificare a deșeurilor conform standardelor UE; coordonarea activității subgrupului „Deșeuri” din cadrul Comitetului sectorial „Mediu, Aprovizionare cu apă și canalizare”.

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a subliniat că politica Guvernului Republicii Moldova în domeniul gestionării deșeurilor constă în dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor necesare pentru a proteja în mod adecvat mediul la nivel global, naţional şi local de efectele asociate cu managementul deşeurilor generate de  cetăţeni, întreprinderi şi instituţii. Ministerul Mediului urmează să stabilească acel mecanism de coordonare a investițiilor în acest sector în scopul evitării dublărilor și totodată acoperii integre a localităților cu sisteme de colectare și eliminare a deșeurilor. În perspectiva următorilor ani, Guvernul urmează să stabilească cadrul legal şi instituţional necesar pentru a sprijini alinierea treptată a practicilor noastre de gestionare a deşeurilor la cele ale Uniunii Europene. Prin intermediul unor parteneriate la nivel internaţional, naţional şi local, vor fi încurajate şi atrase investiţiile necesare pentru a asigura dezvoltarea durabilă a sectorului.