Agenţia de Dezvolatre Regională Centru (ADR Centru), cu susţinerea Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice, domeniul de intervenţie 2 – Planificarea şi Programarea Regională” a organizat, pe data de 18 aprilie curent, un atelier de lucru în planificarea regională sectorială – Managementul Deşeurilor Solide (MDS).

La atelier au participat reprezentanţi din cele 13 raioane ale Regiunuii de Dezvoltare Centru (specialişti din cadrul consiliilor raionale şi a întreprinderilor municipale) care au fost instruiţi şi consultaţi de experţi internaţionali şi naţionali în domeniu: Reka Soos, Doug Hickman, Ciprian Popovici, Tamara Guvir şi Lilian Danilov.

Atelierul de lucru a fost structurat în 3 sesiuni:

  • Analize tehnice şi financiare a MDS;
  • Selectarea opţiunii tehnice preferate de MDS;
  • Abordarea metodologică în contextul analizei financiare şi a aranjamentelor instituţionale în MDS.

Experţii au efectuat  o analiză a sectorului şi au propus scopuri strategice pe termen scurt, mediu şi lung, cu o trecere graduală a MDS la standarde europene. De exemplu, la capitolul Transfer şi depozitare a deşeurilor, se preconizează, pe termen scurt (2013-1017), dezvoltarea staţiilor de transfer de deşeuri în fiecare raion, dezvoltarea unui deposit per microregiune (3-4 depozite per regiune); pe termen mediu (2017-2022) – reducerea numărului de depozite la unul singur per regiune, cu reabilitare depozitelor funcţionale.

Pentru optimizarea MDS, experţii, în urma discuţiilor cu factorii de decizie de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi cei de la nivel raional, au delimitat regiunea Centru în 3 microregiuni, (în mai multe variante de lucru) prin gruparea raioanelor învecinate. Varianta optima, în viziunea lor, a fost următoarea: Microregiunea 1: Ialoveni, Anenii Noi, Criuleni, Hînceşti, Dubăsari, Străşeni; Microregiunea 2: Călăraşi, Nisporeni, Unhgeni; Microregiunea 3: Teleneşti, Rezina, Şoldăneşti, Orhei.

Participanţii la atelier au avut ocazia să-şi expună punctul lor de vedere asupra tuturor variantelor propuse în cadrul unui exerciţiu. Ei mai au şi o „temă pentru acasă”: să discute, cu factori de decizie la nivel de microregiune, locaţiile propuse de experţi pentru staţiile de transfer/depozite regionale pentru deşeuri. Specialiştii de la ADR Centru vor acorda consultanţă în acest proces, iar propunerile microregiunilor vor fi colectate pînă pe data de 3 mai 2013.