Stația de sortare a deșeurilor a fost inaugurată în comuna Călugăr și va deservi 11 sate din zonă, dar și orașul Fălești. La eveniment a participat și Prim-ministrul Iurie Leancă, aflat astăzi în vizită de lucru în raionul Fălești. Oficialul a subliniat că astfel de proiecte contribuie la modernizarea și dezvoltarea durabilă a țării noastre.

„Este foarte important ce lăsăm urmașilor noștri natura frumoasă pe care o avem și să să ne debarasăm de aceste deșeuri. Cu cât mai multe proiecte de acest gen vom realiza în localitățile noastre, cu atât mai mult vom ajunge la un alt mod de viață. Fără canalizare și fără apă nu vom avea sate europene”, a declarat Iurie Leancă.

Stația de sortare a deșeurilor a fost construită în cadrul proiectului Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi Ucraina”, finanțat de Uniunea Europeană.

„Acest proiect ne arată unde se folosesc banii europeni. Din banii veniți de la Uniunea Europeană au fost reabilitate drumuri și apeducte, centre comunitare și centre de sănătate, școli și grădinițe”, a precizat Iurie Leancă. El a sublinat că un management îmbunătățit al mediului și ajustarea acestuia la standardele internaționale este un angajament pe care Republica Moldova și l-a asumat și în procesul de integrare europeană a țării.

Stația de sortare a deșeurilor se află la trei kilometri distanță de orașul Fălești și va funcționa  din toamnă. Plasticul, sticla şi hârtia urmează să ajungă la întreprinderile specializate din ţară. 

„În această staţie va fi montată o bandă pentru transportarea acestor deşeuri, personalul va fi aranjat paralel cu banda care va transporta aceste deşeuri şi va fi selectat plasticul aparte, sticla aparte, în containere speciale”, a explicat Ion Rotaru, inginer-şef al Î.M. Servicii Comunale Făleşti.

Proiectul de la Fălești a costat cinci milioane de lei. Suma a fost utilizată pentru 30 de platforme, două autospeciale şi o rampă de sortare a deşeurilor.  Proiectul european „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Moldova, Ucraina şi România”a început în anul 2012. La realizarea lui a participat şi GIZ – structură a Agenției pentru Cooperare Internațională a Germaniei.

Până în anul 2027, autorităţile îşi propun să creeze un sistem european de colectare şi prelucrare a gunoiului şi să reducă numărul rampelor de depozitare a deşeurilor.