Dezvoltarea regională este o prioritate strategică a RM, care duce la impulsionarea şi diversificarea activităţilor economice, precum şi la stimularea investiţiilor în sectorul privat. Or, acest domeniu, odată ce beneficiază de atenţia şi resursele financiare cuvenite, contribuie la progrese sectoriale, cum ar fi: politica agricolă, politica socială, politica de protecţie a mediului, politica de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Rolul APL este unul din cei mai important factori in realizarea dezvoltarii regionale. Aceasta este principala concluzie ale Grupului de lucru pe dezvoltare regională al Convenţiei Naţionale pentru Integrarea Europeană. Recomandările reprezintă produsul unei mese rotunde desfăşurate la 8 iunie, ora 10:00, la care au participatfuncţionari ai administraţiei publice centrale şi locale, experţi independenţi.

 „Dezvoltarea regional nu tine de dezvoltarea unei singure localitati ci a unei regiuni intregi” a precizat Victor Mocanu, expert IDIS”Viitorul”.

Potrivit lui Ion Beschieru, expert de la Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), dezvoltarea regională este un subiect de un interes tot mai sporit în rîndul administrației locale.”Dezvoltarea regional  este in strisa legatura cu dezvoltarea locala.”Beschieru

Dintre problemele identificate in cadrul grupului de lucru ar fi :

  • Capacitatea scazuta a autoritatiloe locale
  • Lipsa economiei financiare
  • Lipsa capacitatilor de scriere si implementare a proiectelor
  • Lipsa strategiilor locale si rationale de dezvoltare social-economica, a documentatiei de amenajare a teriroriului si urbanistice, costul inalt al lucrarilor de elaborare a documentatiei tehnice

 În ultima parte a mesei rotunde, expertul slovac Vlado BENC a prezentat participanților la eveniment mai multe informații relevante din experiența de dezvoltare regională a Slovaciei.

Pe lângă grupul de lucru pe dezvoltare regională, Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană mai include altele trei: vize, frontiere şi Transnistria; comerţ, servicii, concurenţă; agricultura. În total, vor avea loc patru runde de mese rotunde pe fiecare dintre cele trei grupuri de lucru.

Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile  guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova. Proiecte similare şi-au demonstrat deja eficienţa în Republica Slovacă, Serbia şi Bosnia şi Herţegovina. Paralel, un asemenea proiect este desfăşurat şi în Ucraina.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Asociaţia Slovacă pentru Politică Externă, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei.