A treia ședință a Punctelor Naționale de Contact (NCPs) și Coordonatorilor Domeniilor Prioritare (PACs) din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) s-a desfășurat la Bruxelles,  în perioada 30-31 ianuarie curent.  

Evenimentul a avut loc sub egida landului federal german Baden-Württemberg, reprezentanța de la Bruxelles, Germania fiind țara participantă la inițiativele regionale.

La ședință au fost prezenți oficiali din cadrul instituțiilor responsabile pentru implementarea Strategiilor UE pentru regiunea Mării Baltice și Dunării, reprezentanți ai Comisiei Europene (DG REGIO), coordonatori naţionali şi preşedinţi ai grupurilor de coordonare a domeniilor prioritare (NCPs și PACs) din cadrul SUERD, experți de la ONG-urilor specializate în cooperarea interregională, președinți ai autorităților regionale din țările ce fac parte din strategiile macro-regionale, precum și membri ai corpului diplomatic.

Republica Moldova a fost reprezentată de Veaceslav Guţuţui, viceministru al dezvoltării regionale şi construcţiilor, coordonator al național al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării și Eugen Filip, secretar  I al Misiuniii Republicii Moldova pe lîngă UE.

Pe ordinea de zi a evenimentului au fost incluse: stadiul actual de implementare a SUERD și recomandările pentru implementarea cu succes a obiectivelor strategiei.

Printre principalele recomandări pot fi nominalizate: îmbunătățirea comunicării între țările participante la SUERD, consolidarea structurilor naționale de implementare și sincronizarea eforturilor cu țările-membre ale SUERD, depunerea eforturilor adiționale pentru obținerea unor rezultate tangibile în contextul implementării diverselor proiecte și inițiative,  precum și sensibilizarea publicului larg despre obiectivele și avantajele SUERD.

În cadrul ședinței DG Regio a reiterat importanța identificării posibilelor sinergii între SUERD și Programul Transnațional pentru Regiunea Dunăreană, care va fi orientat spre implementarea a 4-5 obiective strategice. Programul respectiv urmează a fi operațional la începutul 2014.

Totodată, reprezentanții DG Regio au menționat 3 provocări în implementarea obiectivelor SUERD, nominalizînd:  

  • finanțarea pe termen mediu și lung (toate programele și strategiile vor avea acoperire financiară deplină pînă în vara 2014);
  • organizarea periodică a reuniunilor ministeriale;
  • sprijinul total al autorităților din statele participante la strategie .

 La final participanții au comunicat că în luna noiembrie 2013,  la București, România  se va desfășura Forumul anual pentru evaluarea implementării obiectivelor SUERD, eveniment important  în stabilirea acțiunilor ulterioare pentru implementarea eficientă a SUERD.

Participarea la eveniment a oficialilor din Republica Molsova s-a realizat cu sprijinul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).