Academia de Administrare Publică a lansat astăzi cursul de energie regenerabilă şi eficienţă energetică

Academia de Administrare Publică a lansat astăzi Cursul de energie regenerabile şi eficienţă energetică. Cursul este o iniţiativă a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă în Moldova” şi a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Aleşii locali învaţă începând de astăzi cum să valorifice sursele de energie regenerabilă şi să sporească acţiunile de eficienţă energetică în comunităţile, regiunile de care sunt responsabili. „Sunt subiecte de interes sporit pentru fiecare. Vreau să aflu cât mai multă informaţie despre cum pot transforma sursele naturale în energie, cum pot conserva energia şi îmbunătăţi performanţa energetică a clădirilor, astfel încât să nu fim nevoiţi să încălzim frigul de afară şi să plătim facturi mari pentru confort minim. Sunt extrem de interesat şi de exemplele de succes de utilizare a energiei regenerabile din comunităţile noastre. Sper ca acest curs să mă ajute să găsesc răspuns la aceste întrebări”, spune Petru Cosoi, vicepreşedinte al raionului Călăraşi, unul din participanţii la noul curs.

Cursul de regenerabile şi eficienţă energetică este parte a Programului anual de instruire realizat la Academia de Administrare Publică şi este predat de către rectorul Academiei, Vasile Marina. „Este pentru prima oară când Academia de Administrare Publică abordează acest subiect, unul prioritar pentru Republica Moldova. Îmi doresc ca acest curs, pe lângă cunoştinţele în energia alternativă şi eficienţa energetică, să şi motiveze aleşii locali să valorifice în propriile comunităţi energia regenerabilă. Astfel încât să avem comunităţi eficient energetice şi mai puțin dependente de surse energetice fosile”, a declarat rectorul Academiei de Administrare Publică, Vasile Marina.

„Ne bucurăm că iniţiativa noastră de a extinde subiectul regenerabilelor şi eficienţei energetice la nivel naţional a fost preluată cu deschidere de către Academia de Administrare Publică. Este important ca liderii decizionali de la nivel regional şi local să cunoască măsurile de eficienţă energetică ce sunt la îndemână, potenţialul , dar şi posibilităţile de valorificare a resurselor regenerabile, astfel contribuind la sporirea securităţii energetice la nivel local, la dezvoltarea de noi afaceri, locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, la protejarea mediului ambiant”, susţine Victoria Ignat, specialist în instruiri şi dezvoltarea capacităţilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) şi PNUD Moldova (560,000 Euro).