Prim-ministrul Iurie Leancă şi-a început vizita de lucru în raionul Cahul cu un popas la staţia de pompare a apei din satul Roşu, renovată în cadrul unui proiect realizat cu suportul partenerilor europeni. Graţie acestui proiect, 2100 de oameni, adică 75 la sută din populaţia localităţii, au acces la apă potabilă de calitate.

Iurie Leancă a declarat că dezvoltarea regională este un sector care a beneficiat, în ultimii ani, de o atenţie sporită. „Aceasta şi este integrarea europeană pe care ne-o dorim şi pentru care muncim: bunăstarea fiecărui cetăţean şi modernizarea Moldovei. Şi aceasta este modalitatea de a ne integra în Europa – aducând valorile și standardele europene în viața cotidiană a fiecăruia dintre locuitorii țării”, a precizat Premierul. În context, șeful Executivului a mulțumit Guvernelor Germaniei şi României, care au contribuit cu aproape trei milioane de lei la reabilitarea staţiei de pompare a apei şi a infrastructurii de aprovizionare cu apă din satul Roşu.

Prezent la eveniment, Matthias Meyer, Ambasadorul Republicii Federale Germane la Chișinău, a menţionat importanţa proiectului pentru dezvoltarea rurală a Republicii Moldova. „Eu sunt de la ţară, dintr-o comună germană. Ştiu ce înseamnă problema apei potabile. Noi am reuşit să aducem apa în comuna noastră timp de zece ani, aceasta fiind perioadă de care a fost nevoie pentru realizarea unui proiect asemănător. Voi sunteţi norocoşi, aţi reuşit doar în doi ani”, a spus Matthias Meyer.

Totodată, Ambasadorul i-a invitat pe săteni să viziteze Germania, atunci când va intra în vigoare decizia privind ridicarea vizelor Schengen pentru moldoveni.

În curând, locuitorii din Roşu vor avea acces şi la rețeaua de canalizare, care va fi construită grație unei contribuții de 720 de mii de euro, oferită de Agenţia pentru Cooperare Internaţională a Germaniei. Tot astăzi, Premierul a vizitat şi sediul întreprinderii „Apă Canal Cahul”, ale cărei bloc tehnic și dispecerat au fost renovate datorită unui sprijin de 34.000 de euro, oferit de aceiaşi parteneri germani.

Asistenţa financiară nerambursabilă a Guvernului Germaniei pentru modernizarea serviciilor publice locale din Republica Moldova, în anii 2010-2015, constituie aproape 18 milioane de euro. Cu propriile contribuții pentru realizarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii localităţilor rurale din ţara noastră vin Guvernele României şi Suediei, precum şi Uniunea Europeană.

Amintim că, acum o săptămână, Iurie Leancă a participat la inaugurarea sistemelor de aprovizionare cu apă în două sate din raionul Ștefan-Vodă și unul din Căuşeni.