Cehia a anunțat acceptul de finanțare  a unui nou proiect de dezvoltare regională în Republica Moldova. Despre lansarea proiectului, potențialii beneficiarii, inclusiv alte cooperări în domeniul dezvoltării regionale cu țara noastră au fost discutate, ieri, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC).

Șefi de Direcție din cadrul MDRC și reprezentanți ai Agenției Cehe pentru Dezvoltare și Ambasadei Cehiei la Chișinău s-au întrunit în ședință și au stabilit prioritățile de colaborare în domeniu, inclusiv au enumerat principalele activități în proiectele comune inițiate.

Astfel, în Regiunea de Dezvoltare Sud, experți din Cehia vor consolida capacitățile autorităților locale în dezvoltare socio-economică echilibrată.

„Tematica proiectului este „Consolidarea capacităților actorilor locali și regionali în aplicarea instrumentelor de dezvoltare socio-economică echilibrată în Regiunea Sud”.  Proiectul va contribui la dezvoltarea social economică echilibrată a regiunii prin sporirea capacităţilor actorilor locali și regionali în analiza complexă a problemelor economice, identificarea oportunităților de diversificare economică și susținere a sectorului privat în regiune, acordarea asistenței în elaborarea propunerilor de proiecte regionale competitive, în baza experienței din Cehia” a menționat Svetlana Rogov, șefa Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor.

Totodată, în cadrul discuțiilor purtate la MDRC s-a decis participarea reprezentanților din Cehia și în realizarea unui proiect ce ține de implementarea Sistemului informațional geografic (GIS) din Regiunea de Dezvoltare Nord.

Un alt subiect de discuție a constituit Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Republica Moldova și Cehia fiind țări membre ale strategiei au decis să identifice posibilități pentru promovarea obiectivelor ce țin de  interconectarea regiunii Dunării; protejarea mediului, creșterea prosperității și consolidarea regiunii.

SUERD oferă oportunități țării noastre pentru dezvoltarea calității vieții, creșterea competitivității și a atractivității regiunilor de dezvoltare, obținerea de avantaje economice prin încheierea de parteneriate de afaceri şi prin cooperări „încrucișate” între sectorul public şi cel privat, inclusiv, posibilitatea de atragerea de investiții în domenii strategice precum infrastructurile de transport, mediu şi energie. În acest context, partea cehă și -a exprimat disponibilitatea de a susține MDRC în calitatea sa de coordonator național în acest domeniu.