Comitetul Director al proiectului Twinning „Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”  s-a reunit ieri, după amiază, în ședință pentru a concluziona  principalele activități realizate în ultimele 3 luni.

 Ședința  a fost deschisă de viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor Veaceslav Guțuțui care a mulțumit experților din Franța, România și Letonia pentru suportul acordat în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională, revizuirea strategiilor de dezvoltare a regiunilor, elaborarea Planurilor operaționale noi pentru perioada 2013-2015, precum și a Documentului Unic de Program pentru următorii 3 ani.  De asemenea, viceministrul a precizat că scopul proiectului Twinning este de a revizui cadrul legislativ actual al dezvoltării regionale și de a consolida capacităților colaboratorilor MDRC, în acest sens.

În acest context și ținîd cont de vectorul asumat de Guvernul  Republicii Moldova orientat spre integrare în Uniunea Europeană, s-a menționat, în cadrul discuțiilor, că obiectivele SNDR sînt  maximal apropiate de politicile europene în acest domeniu. La rîndul lor, proiectele de dezvoltare regională aprobate în Documentul Unic de Program pentru perioada 2013-2015  sunt orientate spre realizarea Strategiei.

 Patrick Noddings lider de proiect a subliniat activitățile desfășurate pe cele 3 componente ale proiectului și a precizat că datorită succeselor înregistrate poate fi extins parteneriatul cu actorii regionali și locali.

Totodată, au fost menționate activitățile inițiate asupra planificării spațiale a teritoriului țării prevăzute în componenta 2 a proiectului twining, astfel după îmbunătățirea cadrului legal în acest domeniu vor fi implementate proiecte de dezvoltare regională bazate pe o planificare spațială bine organizată și modernă. Pentru a consolida experiența în acest sens, specialiștii MDRC au  realizat un schimb de experiență cu structurile de stat din Guvernul Letoniei, ministerele implicate în procesul de dezvoltare regională și gestionare a fondurilor UE, precum și colaboratorii structurilor teritoriale de planificare și implementare.

„Cu certitudine, informația obținută în cadrul vizitei va fi utilizată în procesul de aplicare a politicii de dezvoltare regională în țară, va permite să evităm unele greșeli în procesul de pregătire  și valorificare a surselor financiare europene” a spus  Igor Malai șef adjunct al Direcției generale dezvoltare regională. De asemenea, Igor Malai a menționat, în cadrul ședinței că vor mai fi organizate întruniri, mese rotunde, seminare cu participarea actorilor naționali, regional și local pentru a consolida capacitățile și a asigura o comunicare eficientă a participanților la proiect în scopul bunei organizări a misiunilor și planificării chibzuite.  

La finalul întrunirii reprezentanții MDRC și-au  confirmat disponibilitatea de a participa activ în realizarea activităților planificate, precum și au comunicat că vor solicita de la experți propuneri chibzuite și argumentate orientate anume pe subiectul misiunii pentru a transforma procesul de dezvoltare regională într-un proces eficient, care să corespundă cu politicile europene în acest domeniu.

 16 noiembrie 2012

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor