Cu suportul Uniunii Europene, peste 1.000 de elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din mun. Bălți beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite

597

Joi, 21 septembrie 2023, la Bălți a avut loc inaugurarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”, care a beneficiat de măsuri de sporire a eficienței energetice. Lucrările de modernizare au fost finanțate de Uniunea Europeană. Evenimentul s-a desfășurat în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IX-a, și a Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, care se desfășoară în acest an sub genericul „Construind viitorul: energie ecologică, regenerabilă și șanse egale”.

La eveniment au participat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Șeful adjunct al misiunii a Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, conducerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, reprezentanții GIZ Moldova, autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, elevi și părinți, precum și locuitori ai mun. Bălți.

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 11 măsuri investiționale. Astfel, anvelopa clădirii (3.287mp) a fost termoizolată, a fost instalat un sistem de colectare și drenare a apelor pluviale și un sistem de protecție împotriva descărcărilor electrice, precum și un sistem de parazăpadă. Clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 25 de unități de panouri fotovoltaice cu o putere totală de 10.0 kW. Acestea vor acoperi consumul de energie electrică a liceului echivalent consumului de energie pentru trei luni din sezonul de iarna. Încăperile liceului au fost asigurate cu sisteme de ventilare și anti-incendiu și inventar sanitar, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu necesități speciale, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic. 

Se așteaptă ca, în urma implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți să se reducă cu circa 547 MWh (sau 62%), iar emisiile anuale normate de CO2 – cu circa 125 tone (sau 62%). 

Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din mun. Bălți constituie aproximativ 24 milioane lei, din care 23,8 milioane lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene și peste 130 mii lei – cofinanțarea din partea Primăriei municipiului Bălți. În afara acordului de finanțare, Primăria municipiului Bălți a mai contribuit cu 4,6 milioane lei pentru reabilitarea interioară a instituției de învățământ.

Măsura investițională “Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane euro.

Foto: @Schimbator Studio