Sîmbătă, 20 mai 2023, la Leova a avut loc inaugurarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană privind sporirea eficienței energetice în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru”. La eveniment au participat președintele Parlamentului Republicii Moldova, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, conducerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, directoarea de țară GIZ Moldova, autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, locuitori ai orașului Leova și reprezentanți ai societății civile.

Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 15 măsuri investiționale. Astfel, a fost termoizolată anvelopa clădirii, clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea panourilor fotovoltaice, liceul și terenul aferent au fost iluminate. Încăperile liceului au fost asigurate cu sisteme de ventilare și anti-incendiu și inventar sanitar, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu necesități speciale, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic. 

Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova constituie circa 3,16 milioane de euro, dintre care 3,030 milioane de euro sunt bani acordați de Uniunea Europeană și aproape 130 000 de euro – cofinanțarea din partea Consiliului Raional Leova și a Primăriei orașului Leova. În rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Liceul din orașul Leova s-a redus cu circa 1000 MWh (-63%), iar emisiile anuale normate de CO2 – cu 387 tone (-63%).

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” este finanțată de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi eficiența energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane euro.