Experții Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) au discutat pe 24 septembrie a.c.,  la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor despre sistemul de protecție împotriva inundațiilor din Republica Moldova.

Liviu Oboroc, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, coordonator național al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării a discutat cu experții responsabili de promovarea inițiativelor din prioritatea 4 (Restaurarea și întreținerea calității apelor) și 5 (Gestionarea riscurilor de mediu) din Republica Moldova, Ungaria și Romania despre studiul țărilor membre SUERD privind inundațiile din țara noastră pentru a intervenit cu informații necesare pentru finalizarea studiului.

„Obiectivul întrevederii a fost de a crea o imagine de ansamblu referitor la sistemul de protecție împotriva inundațiilor din țara noastră. Am discutat inclusiv despre cadrul instituțional și legal, responsabilitățile instituțiilor implicate în managementul inundațiilor, precum și despre experiența practică în domeniu pentru a putea integra aceste date în studiul realizat de experții SUERD” a menționat viceministrul Liviu Oboroc. De asemenea, viceministrul Oboroc a subliniat că aceste priorități sunt foarte importante, în special pentru ca e vorba de siguranța și calitatea vieții oamenilor.

Totodată, pe agenda discuțiilor au fost incluse subiecte ce țin de metodele de prognozare și monitorizare a  inundațiilor, crearea rețelelor și cooperarea statelor riverane vecine în acest sens.

Pe parcursul discuțiilor participanții au constatat existența unor similarități referitor la managementul inundațiilor și respectiv, necesitatea asigurării interoperabilității dintre rețelele și modalitățile de coordonare în toate cele 14 țări participante la implementarea SUERD, unde experții au realizat studiul.

Astfel, reprezentanții Ministerului Mediului, Serviciului Hidrometeorologic de Stat și Agenției „Apele Moldovei”, prezenți la întrevedere, și-au manifestat disponibilitatea de a coopera în scopul  realizării unor proiecte concrete în cadrul diverselor programe internaționale și transfrontaliere.