Membrii Comisiilor Regionale Sectoriale (CRS) în domeniul de Aprovizionare cu Apă și Canalizare (AAC) și Managementul Deșeurilor Solide (MDS) din Regiunea de Dezvoltare Centru au participat, în perioada 16-20 iulie 2018, la o vizită de documentare în Regiunea Centru din România. Delegația formată din membri ai CRS și specialiști din grupul de suport tehnic, a vizitat mai multe obiective din domeniile AAC și MDS, precum și alte proiecte de succes implementate în Regiunea Centru din România.

În debutul vizitei, la 17 iulie, au fost prezentate și aduse în discuție aspecte privind managementul deșeurilor solide și al sistemelor de alimentare cu apă și canalizare din Sibiu, gazde fiind Agenția de Protecție a Mediului și Consiliului Județean Sibiu.

Cea de-a doua zi a fost dedicată județului Alba, în colaborare cu reprezentanții Consiliului județean Alba, au fost discutate activitațile desfasurate de mediul public pentru eficientizarea consumului de energie și de management al deșeurilor, aplicate la Centrul de Management Integrat al deșeurilor din comuna Galda de Jos. De asemenea, împreună cu specialiștii de la operatorul SC Apa CCTA s-au analizat datele privind realizarea și funcționarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă.

În cea de-a treia zi de vizită în România, 19 iulie, participanții din Moldova au văzut la fața locului investițiile din județul Mureș, atât pentru operatorul de apă din Târgu Mureș – AQUASERV, cât și Centrul de Management Integrat al deșeurilor din comuna Sânpaul.

Pe traseul de intoarcere spre casă, la 20 iulie, a fost făcută o vizită la Compania Apă Brașov, operator regional în domeniul AAC.

Vizita de studiu în Regiunea Centru România a fost organizată cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru România. Activitatea este prevăzută în Planul de activități pentru anul 2018 al Comisiilor Regionale Sectoriale în domeniile AAC și MDS.

*****************

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).