În perioada, 5-6 noiembrie 2015, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a organizat un seminar de instruire pentru directorii operatorilor de servicii MDS cu tematica “Aspecte tehnice şi instituţionale privind Managementul Deşeurilor Municipale Solide”.

Astfel, pe parcusul a două zile participanții au avut posibilitatea să discute cu experții GIZ despre colectarea, tratarea şi depozitarea deşeurilor solide, precum și despre aspectele instituţionale şi financiare privind gestionarea deşeurilor municipale solide (tarif, costuri pentru serviciu, bune practici privind colectarea deșeurilor).

Denis Parea, consultant GIZ în domeniul managementului deşeurilor solide a menționat că scopul seminarului “a fost consolidarea capacităților directorilor operatorilor de servicii MDS. Consultanții GIZ au încercat să prezinte participanților instrumente practice de colectare deșeurilor, separare a acestora, gestionare și stabilirea tarifului pentru servicii, precum și să îi familiarizeze cu practicile europene în domeniu, pentru ca aceștia ulterior să consolideze un serviciu de colectarea a deșeurilor eficient și calitativ”.

Ana Ungureanu, directoarea Î.M. “Direcția Producție, Gospodarie Comunală, Locuințe”, din satul Biruința, raionul Sîngerei a menționat că: “seminarul a fost unul eficient, mai ales pentru că a expus probleme foarte actuale ce țin de tematica colectării separate a deșeurilor și sortarea acestora. Un element foarte important al seminarului a fost și informația despre metodologia calculării tarifelor pentru evacuarea deșeurilor, dar și cea despre perceperea taxelor pentru aceste servicii”.

Nicolae Rusu, directorul S.A. „Servicii Salubrizare Florești” a subliniat utilitatea seminarelor de instruire “pentru că în cadrul acestora aflăm cele mai noi cunoștințe și practici din domeniul MDS. De asemenea, nu mai puțin important este că seminarele de instruire sunt niște platforme prin intermediul cărora facem un schimb de experiență atât cu experții GIZ, cât și cu colegii din alte regiuni ale țării”.

Amintim că, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a elaborat un plan de dezvoltare a capacităților pentru directorii și angajații intreprinderilor municipale care prestează servicii de gestionare a deșeurilor și care au primit suport din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) și/sau GIZ. Planul de instruire a fost divizat în patru module. Primul modul “Aspecte tehnice şi instituţionale privind Managementul Deşeurilor Municipale Solide” a fost organizat pentru directorii operatorilor de servicii MDS, iar pe parcursul următoarelor luni vor mai fi organizate încă trei module tematice de instruire, care vor implica alte categorii de angajați ai operatorilor de servicii MDS (contabili, șoferi etc.).

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.