Un simplu apeduct a reuşit să schimbe fundamental modul de trai al locuitorilor din satul Roșu, raionul Cahul. De trei ani, oamenii şi-au luat adio de la căratul apei cu găleata și gândul că n-ar putea avea apă.

Și asta, datorită Guvernului României care a investit bani mari pentru ca oamenii să fie conectați la apeduct. Valoarea proiectului s-a ridicat la 2,6 milioane de lei.

„Sistemul de apeduct a fost construit de la zero. Totul este conform proiectului. Contribuția oamenilor a fost doar branșarea de la sistemul central la case. Restul cheltuielilor au fost din proiect”, spune primarul satului Roșu, Nicolae Sevirenco.

Reţelele de alimentare au o lungime totală de 14,3 kilometri și asigură cu apă aproximativ 800 de gospodării.

„La moment în sat sunt conectați la apeduct 80% de gospodării. Pe parcurs, cei care au fost plecați sau nu au avut posibilitate să se conecteze, se conectează. De asemenea beneficiază de apă școala, punctual medical, grădinița și agenții economici care au vrut să aibă apă de calitate”, spune primarul localității.

Oamenii au și uitat cum este să aduci apă de la kilometri distanță. Dar şi aceea sălcie şi cu săruri, din cauza cărora uneori se îmbolnăveau şi plantele. Cum confortul costă bani, achită 12 lei pentru un metru cub de apă.

„Apă este. N-am rămas fără o roșie, fără o floare. Noi ne folosim de ea. Comparativ cu aia de la fântâni, apa de la robinet este mult mai bună”, spune Tamara Mititelu, locuitoare a satului Roșu.

„Cu apă care au pus-o este mai bine fiindcă apa este curată. Este bună. Eu am deja 87 de ani cum să mai car apă de la fântână”, spune un alt locuitor.

Acum trei fântânile erau singura salvare pentru locuitorii satului Roșu. În verile secetoase oamenii abia dacă aveau apă pentru consum. Odată ce au fost conectați la sistemul de apeduct, localnicii au uitat ce înseamnă lipsa apei, iar grădinile lor chiar au înverzit.

„Este o apă de calitate. Apa este venită din Prut, este apă natural. Nici nu se compară cu apele freatice de aici din localitate”, spune un alt locuitor.

Ajutorul României nu se opreşte aici. Grădinița din localitate este din cele 774 de instituţiile preşcolare din Moldova care au beneficiat de Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova.

„Suma de care am dispus și noi este de aproape un milion de lei. Adică 986 de mii, dintre care este termoizolată clădirea, iar geamurile și ușile exterioare sunt schimbate”, spune directoarea Grădiniței din satul Roșu, Elena Mititelu.

Pentru anul viitor, este preconizată și construcţia a 19 kilometri de canalizare, care va fi conectat la stația de epurare din Cahul. Costul proiectului este de 960 de mii de euro.

Acest proiect va avea două etape. În prima etapă va fi implementat traseul central, care va avea peste 19 km de traseu. Guvernul Germaniei să vină cu o finanțare de 770 de mii de euro. În etapa a doua, Guvernul României vine cu o cofinanțare în acest proiect de 190 de mii de euro”, spune primarul localității.

Și pentru că banii sunt deja, planurile curg gârlă.

„Sperăm că spre sfârșitul anului va fi semnat contractual cu antreprenorul, iar lucrările vor demara. Finalizarea proiectului va fi în 2017”, a adăugat Nicolae Sevirenco.

Satul Roșu are 3.700 de locuitori.

Acest reportaj este realizat cu sprijinul „Ministerului Afacerilor Externe Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni”. Conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a „Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni”.