La 6 decembrie 2016, a fost organizat un seminar în domeniul eficienței energetice, la care au participat experți de profil, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), ai Ministerului Economiei, ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR), ai sectorului academic din țară, formatorii EUREM, manageri și auditori energetici.

Evenimentul a fost organizat de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) și susținut de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

Scopul seminarului a fost diseminarea bunelor practici acumulate de exeperți în cadrul Conferinței Internaționale EUREM 2016, care a avut loc în octombrie la Berlin, Germania. De asemenea, s-au discutat aspecte privind sustenabilitatea funcției de manager energetic raional și despre dezvoltarea capacităților în domeniul eficienței energetice în clădirile publice. 

„88% din sursele energetice din țara noastră sunt importate, ceea ce ne face dependenți de factorii pe care nu-i putem nicidecum controla. Anume din acest considerent, domeniul eficienței energetice și sursele de energie regenerabilă reprezintă un domeniu prioritor pentru Republica Moldova”, a declarat Ion Cozma, vice-directorul AEE.

„Seminarul este o posibilitate pentru experți să împărtășească cu colegii lor cunoștințele și bunele practici acumulate în cadrul Conferinței Internaționale EUREM 2016. Acest lucru însă nu ar fi fost posibil fără suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care se implică și susține acest domeniu încă din anul 2011. Evenimentul va servi drept platformă pentru a discuta succesele care le-am atins împreună în domeniul eficienței energetice”, a menționat Mihai Bîlba, vicepreședinte CCI.

Dietrich Hahn, consultant internaţional superior GIZ din cadrul MSPL: „Câțiva ani în urmă, alături de MDRC și ADR-uri am elaborat Planuri Regionale Sectorale în eficiență energetică pentru clădirile publice. Acesta a fost de fapt începutul planificării coerente în acest domeniu. Uniunea Europeană are planificate fonduri pentru elaborarea proiectelor tehniceîn domeniul eficienței energetice. În acest sens, avem nevoie de experți bine pregătiți atât din domeniul public cât și cel privat. Anume din acest considerent GIZ susține de mai mulți ani participarea experților la lucrările Conferinței Internaționale EUREM. Or, odată reveniți în țară aceștia au misiunea de a disemina cunoștințele și bunele practici acumulate cu alți experți”.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).