Pe 20 aprilie 2018, la Academia de Administrare Publică și-a desfășurat lucrările cel de-al patrulea Forum privind dezvoltarea locală și regională cu genericul „Strategia privind reforma administrației publice: între intenții și realizări”, eveniment organizat cu suportul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova„ (MSPL), implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ. Evenimentul a fost moderat de Aurelia Țepordei, director al Departamentului dezvoltare profesională. La lucrările Forumului au participat reprezentanți ai corpului profesoral-didactic al Academiei de Administrare Publică, ai autorităților publice centrale și locale, societății civile, medului academic, precum și ai partenerilor de dezvoltare.

Rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg Balan, doctor habilitat, profesor universitar, a menționat în deschiderea lucrărilor forumului că Academia de Administrare Publică și-a propus  să diversifice activitățile tradiționale pe care le desfășoară. Pe lângă studiile de masterat, cursurile de dezvoltare profesională, a  fost lansată o inițiativă  privind organizarea unei platforme de discuții care să vizeze problemele existente în administrația publică și măsurile de soluționare a lor. Inițiativa a fost susținută de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ, cu suportul căreia a fost lansată în anul 2016 Platforma de discuții privind dezvoltarea locală și regională. Au avut loc deja trei forumuri cu rezultate bune și sperăm că și la acest forum vor fi prezentate rapoarte cu tematică actuală din domeniul administrației publice și vor fi inițiate discuții constructive cu propuneri și sugestii privind eficientizarea reformei administrației publice, a subliniat rectorul.

La rândul său, Victoria Cujbă, șefa Direcției administrație publică a Cancelariei de Stat, a dat o înaltă apreciere acestor forumuri, asigurând că propunerile și  sugestiile înaintate de raportori și de către participanți în cadrul discuțiilor vor fi preluate, sistematizate și aplicate pentru eficientizarea implementării strategiei guvernamentale de reformare a administrației publice.

Forumul a continuat cu prezentarea rapoartelor, cu întrebări și răspunsuri asupra diverselor probleme din domeniul administrației publice, în cadrul a trei paneluri de discuții.

Panelul I  „Provocări și oportunități în procesul de implementare a Strategiei de Reformă a Administrației Publice”, (moderator – prorectorul Academiei Aurel Sîmboteanu, doctor, conferențiar universitar), i-a avut în calitate de raportori pe Iurie Ciocan, șef al Centrului de implementare a Reformelor, Ion Gumene, director de program „Reforma administrației publice și politici publice din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, și Victor Dumneanu, șef-adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat.

La Panelul II „Responsabilizarea administrației publice. Serviciul public și managementul resurselor umane” (moderator – Tatiana Șaptefrați, doctor, conferențiar universitar) au prezentat rapoarte Victoria Cujbă, șefa Direcției administrație publică a Cancelariei de Stat și Stela Zabrian, secretară a Consiliului raional Soroca; iar la Panelul III „Modernizarea serviciilor publice” (moderator – Aurelia Țepordei, director al Departamentului dezvoltare profesională) – Vasile Ciornîi, Agenția Servicii Publice, Liviu Oboroc, directorul serviciului public 112, și Victor Rusu, expert juridic, Congresul Autorităților Locale din Moldova.

Tematica rapoartelor și discuțiile în cadrul celor trei paneluri s-au axat pe realizările din ultimul an al reformei administrației publice, care sunt beneficiile acestei reforme pentru cetățeni, dar s-a vorbit și despre problemele, dificultățile în procesul de implementare a Strategiei privind reforma administrației publice etc. Concluziile, formulate urmare a discuțiilor, propunerile și sugestiile, vor fi transmise Cancelariei de Stat, scopul fiind de a contribui la eficientizarea procesului de implementare a reformei a administrației publice.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).