Guvernul Germaniei a acordat premii pentru patru laureaţi ai Galei „Moldova Eco Energetica” 2013, desfășurată la 6 decembrie 2013. Contribuţia germană la decernare poate fi accesată pentru participarea la cursuri de specialitate pentru manageri energetici EUREM, conferințe internaționale în domeniu sau efectuarea unui audit energetic, în funcție de preferințele câștigătorilor.

Astfel, cele patru premii Moldova Eco Energetica, finanțate de Guvernul Germaniei sunt:

  • Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul public – comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca
  • Cea mai bună iniţiativă de comunicare  – FurioSnails     
  • Cea mai bună iniţiativă educaţională – Institutul de Formare Continuă
  • Cea mai bună iniţiativă de tineret – Cercul Tinerilor Inventatori

„Partea germană este foarte angajată în susținerea eficienței energetice în Republica Moldova. Suntem impresionați de ce s-a reușit în ultima perioadă. Dacă veți continua tot așa, veți ajunge în situația în care veți putea afirmă că 20 la sută din consumul energiei provine din surse alternative până în 2020. a afirmat Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, E.S. Matthias Meyer.

În total, 60 de dosare depuse la Moldova Eco Energetică, ediţia 2013, au concurat pentru titulatura de Cel Mai Bun Proiect în utilizarea sau promovarea surselor de energie regenerabilă şi eficienţă energetică. Dosarele au fost depuse de persoane fizice, instituţii publice, companii private, mass media şi ONG-uri în perioada activă a concursului: 5 iunie – 20 septembrie. Dosarele înscrise în competiţie au fost examinate în trei etape:

(1)   examinarea de către panelurile de evaluare a dosarelor depuse

(2)   vizita de verificare în teren

(3)   decizia Consiliului de Coordonare.

18 finalişti au fost desemnaţi câştigătorii ediţiei 2013.

Una din istoriile de succes premiate la Gala „Moldova Eco Energetica” este cea a proiectului de iluminare stradală pentru șase localități din raionul Soroca.

De serviciul de iluminare stradală beneficiază cei 2200 de locuitori ai comunei Tătărăuca Veche. Sistemul modern şi econom de iluminare stradală pentru cele șase localităţi a fost creat cu sprijinul financiar al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). GIZ a acordat suportul prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord.

„Acest premiu reprezintă recunoașterea angajamentului comunității pentru acest serviciu public și a comunicării eficiente între cetățeni, autoritățile publice locale și partenerii de dezvoltare.”, susține primarul localității, Liviu Raischi.

În total, au fost instalate 350 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sunt dirijate prin intermediul a 13 dispozitive de evidenţă a energiei electrice. Lungimea reţelelor este de peste 21 kilometri. Utilizarea unei asemenea instalaţii moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117 000 de lei anual, faţă de utilizarea soluţiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. Costul investiţiei este de peste 3,4 milioane lei. Sistemul de iluminare este funcțional din ianuarie 2013.

Serviciul de iluminare stradală este gestionat de întreprinderea municipală „Tătărăuca Service”, creată în 2012. Costul care e achitat lunar este de 10 lei pe gospodărie.

Angajaţii întreprinderii sunt consultaţi de GIZ pe toată durata derulării proiectului. Mai mult, oficiul întreprinderii a fost renovat cu sprijin financiar oferit de GIZ, fiind procurat şi echipament pentru buna funcționare. Valoarea investițiilor pentru dezvoltarea prestatorului de servicii se cifrează la aproximativ 1 milion de lei.  Î.M. a început a presta, în paralel, şi serviciul de management al deşeurilor menajere.

La 22 noiembrie 2013, proiectul de iluminare stradală din comuna Tătărăuca Veche, Soroca, a fost decernat cu locul II de Programul Bunelor Practici la categoria „Modele de succes privind eficientizarea energiei în comunitate”.

Pe componenta de eficienţă energetică, GIZ mai susţine un alt proiect-pilot, şi anume optimizarea eficienţei energetice a spitalului din Orhei, decernat în 2012 la Gala Moldova Eco Energetica la categoria „cel mai bun proiect din sectorul public”.

Moldova Eco Energetica este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Competiția este organizată de Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova. În 2012, Guvernul Germaniei a premiat 5 din laureații competiției.